Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bir dizi temaslar kapsamında Berlin’e geldi. Mevkidaşı Şansöyle Angela Merkel’in daveti üzerine başkent Berlin’e gelen Çipras, askeri törenle karşılandı. Gazetecilerin karşısına çıkan ikili Yunanistan’ın euro bölgesindeki durumunu da değerlendirdi. Alman basınında, görüşmenin sadece sembolik olduğu şeklinde yorumlar yayınlandı.

İki ülke arasındaki ilişkileri konuştuklarını belirten Şansölye Merkel, ülkeler arasındaki bilim ve diğer alanlardaki ilişkilere ağırlık vereceklerini söyledi. Yunanistan’ın güçlü bir ülke olmasını istediklerine dikkat çeken Angela Merkel, ülkedeki ekonomik refahın ve özellikle gençler arasındaki işsizliğe bir çözümün getirilmesini istediklerini ifade etti. Merkel konuşmasında her iki ülke arasında güvenle bir çalışma içerisinde olunmasına vurgu yaptı.

Diğer yandan Avrupa Birliği Merkez Bankası (EZB) Başkanı Mario Draghi yaptığı açıklamada, EZB’nin Atina’daki yeni hükümetin Avrupa Birliği ile anlaştığı vakit yeniden yardım yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Çipras ise yaptığı konuşmada "5 yıldır yaptığımız program Yunanistan’ı ilerletmedi maalesef. Biz geçmiş yılların pozitif yaklaşımlarını kırmak istemiyoruz. Bu saatten sonra yapmamız gereken birlikte yeniliklere gitmek” ifadelerini kullandı. Yunan başbakan ayrıca yolsuzluğa karşı mücadele etmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Sosyal adaletin sağlamaya çalışması gerektiğine değinen Çipras, “Son yıllarda oluşan önyargıları yenmemiz gerekiyor. Ne Yunanlar tembel bir millet, ne de Almanlar Yunanistan’daki sorunların sorumlusu. Biz krizden çıkmak istiyoruz. Bunun için de yeni bir anlayışa ihtiyacımız var” dedi.

Basın toplantısından sonra Merkel ve Çipras akşam yemeğine geçti.