Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in AB’nin krizlerin çözümünde daha etkili olması için AB Ordusu kurulması fikrine Başbakan Angela Merkel’in olumlu baktığı belirtildi.

Hükümet Sözcüsü Christiane Wirtz, Başbakan Merkel’in AB Ordusu’na sıcak baktığını ve askeri işbirliğini önemli bulduğunu ifade etti. Dış politikada yaşanan gelişmelere karşı savunma politikalarında işbirliğinin öneminin arttığını söyleyen Federal Hükümet Sözcüsü Wirtz, AB Ordusu’nun belirli bir sürede hayata geçirilmesi gereken bir süreç değil uzun vadeli bir gelişme ve "gelecek projesi" olabileceğini, bu nedenle konunun bir takvime bağlanamayacağını söyledi.

Hükümet Sözcüsü Wirtz, AB Ordusu’nun önümüzdeki haziran ayında Brüksel’de yapılacak AB hükümet başkanları toplantısının gündem maddelerinden biri olacağını ifade eti.

Alman Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ingo Gerhartz ise AB Ordusu’nun uzun sürede gerçekleşecek bir hedef olduğunu, AB üyeleri ülkeler arasında halihazırda askeri işbirliklerinin olduğu bilgisini vererek, Almanya- Fransa, Almanya- Hollanda ve Polonya ordularının işbirliklerini örnek verdi.

AB Ordusu fikrinin NATO’ya alternatif olmadığını söyleyen Savunma Bakanlığı Sözcüsü Gerhartz, AB’nin savunma alanında oluşturacağı bir ordunun NATO’dan ayrı düşünülemeyeceğini ve muhtemel AB Ordusu’nun NATO kapsamında olacağını kaydetti. Amerika’nın muhtemel AB Ordusu’na mesafeli yaklaşıp yaklaşmayacağı yönündeki soruya sözcü, Washington'un NATO bünyesinde olacak bir savunma gücünü memnuniyetle karşılayacağını söyleyerek cevap verdi.