İngiliz gazeteleri, Angela Merkel’in İstanbul ziyaretini bugünkü sayfalarına taşıdı.

Independent gazetesi haberi, “Merkel, Avrupa’ya göçmen akınını durdurmasına karşılık, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ‘kirli bir anlaşma’ öneriyor” başlığıyla verdi. Gazete, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in göçmenlere yönelik tavrının ülkesinde eleştiri konusu olduğunu, Alman Başbakan’ın, Avrupa’daki göçmen akışının durdurulmasına karşılık, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecini hızlandırmayı teklif ettiğini belirtti.

İngiliz gazete, Almanya’da mülteci krizine yönelik basının yansıttığı eleştirilerde, Merkel’in Türkiye’yi ‘kirli bir anlaşma’ya zorlayabileceği yönünde endişelerin söz konusu olduğu aktarıldı. Haberde, Merkel’in partisi dahil ülkede çoğu kesimin böylesi bir anlaşmaya kesin olarak karşı çıktığı ifade edildi. Ayrıca gazete, yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Merkel'in liderliğini üstlendiği muhafazakar Hıristiyan Demokrat Parti'nin izlediği göçmen krizi politikasi yüzünden partiye verilen desteğin yüzde 37’lin bir oranla çok gerilediği vurgulandı.

FT: MERKEL İKİ TALEBE YEŞİL IŞIK YAKMIYOR

Financial Times gazetesi ise ilk sayfasından aktardığı haberde, Türkiye'nin 2005’ten beri başladığı AB ile tam üyelik müzakerelerinde 35 başlıktan sadece 14'ünü açabildiği ve kapatılan başlık sayısının sadece bir olduğunu hatırlattı.

Haberde, Almanya Başbakanı’nın talep edilen iki başlığa yeşil ışık yakmadığı belirtildi. Gazeteye göre bunlardan birincisi, Türk vatandaşlarına vize sınırlamalarının 2016 yazında kaldırılması bir diğeri ise AB'nin Osmanlı Ermenilerinin 2015'te katledilmelerine yönelik tutumunu değiştirmesi.

Bu arada gazete, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerdeki Birleşmiş Milletler (BM) kamplarında yaşayan 200 bin göçmenin, Mart ayında AB üyesi ülkelere yerleştirilmesini önereceğini de bildirdi.

TIMES: MERKEL, GÖÇMEN KONTROLLERİ KARŞILIĞINDA AB-TÜRKİYE ANLAŞMASI ÖNERDİ

Times gazetesi de Independent gazetesine benzer bir başlıkla Merkel’in İstanbul ziyaretini aktardı. Gazete, Türkiye'nin AB’ne katılma şansının, Almanya Başbakanı Merkel'in u-dönüşü ile yeniden canlandığını belirtti. Haberde, Merkel'in, Suriye'den göçmen akışının kontrol altına alınmasına yardımcı olduğu takdirde Türkiye'nin AB üyeliğine muhalefete son verdiğini yazdı. Gazete ayrıca, Merkel’in İstanbul ziyaretinin Almanya’da eleştiri konusu olduğunu da vurguladı.

DAILY TELEGRAPH: TÜRKİYE MÜLTECİ KRİZİNDE VİZE SÖZÜ ALDI

Daily Telegraph gazetesi de ‘Türkiye mülteci krizinde vize sözü aldı’ başlığıyla, Merkel’in ziyaretini aktardı. Haberde, Merkel'in Başbakan Ahmet Davutoğlu ile düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin iki konuda Ankara'ya yardımcı olacağını söylediğine dikkat çekti. Gazete, bunlardan ilkinin Avrupa'ya gidecek Türk vatandaşlarına vize muafiyeti olduğunu yazdı. Diğerinin ise Türkiye'nin sürüncemede kalan AB ile üyelik müzakerelerini ilerlemesi olduğunu belirtti.