Almanya'da iktidardaki Hıristiyan Demokrat Birlik'e (CDU) yakınlığıyla bilinen düşünce kuruluşu Konrad Adenauer Vakfı (KAS), aynı partiden İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’yi sığınmacılarla ilgili tutumu dolayısıyla eleştirdi.

Sınır dışı edilmemek için kiliseye sığınan mültecilere karşı strateji raporu hazırlayan Thomas de Maiziere'ye mesafe koyan KAS, zor durumda kalan insanlara sahip çıkılmasının dinin bir gereği olduğunu hatırlattı. KAS, bunun siyasete araç haline getirilmesinin hoş olmadığını kaydetti.

Almanya'da haklarında sınır dışı kararı verilen 411 kişi 226 ayrı kiliseye sığınmış durumda. Kilise himayesine giren sığınmacıların büyük bölümü daha sonra ülkede oturum hakkı elde ediyor.

Bakan de Maiziere’nin eleştirisine tepki gösteren Alman Kardinaller Konferansı Başkanı Kardinal Reinhard Merx, kiliseye sığınmanın hukuki bir hak olmadığını fakat gelenek olduğunu belirtti. Merx, kilisenin devlet içinde devlet olmak istemediğini fakat bazı tekil olaylar karşısında da kayıtsız kalamayacağını kaydetti.