Çin’de bir kişide, öldürücü Ortadoğu Solunum Yetmezliği Sendromu (MERS) virüsü görüldüğü açıklandı.

Çin medyasına göre, Güney Kore’den Çin’e gelen bir erkekte MERS virüsü saptandığı belirtildi. 44 yaşındaki kişinin Güney Kore’den Hong Kong’a, buradan da Guangdong eyaletinin Shenzhen şehrinden Huizhou şehrine geldiği kaydedildi.

Çin Milli Sağlık ve Aile Planlama Komisyonu’nun açıklamasında, söz konusu kişinin Çin’e gelmeden önce MERS virüsü taşıyan bir hasta ile yakın temas kurduğu ve 21 Mayıs’ta kendini iyi hissetmediği ifade edildi.

Çinli yetkililer, bu kişinin şu an gözetim altına alındığını ve kendisiyle yakın temasta olduğu bilinen 38 kişide olumsuz bir olguya rastlanılmadığını açıkladı. Söz konusu hastanın, Güney Kore’de MERS virüsünün görüldüğü üçüncü hastanın oğlu, dördüncü hastanın da kardeşi olduğu belirtiliyor.
Öte yandan Hong Kong’da bir kadının MERS şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Güney Kore’ye virüsü ilk olarak bu ayın başında Suudi Arabistan'ı ziyaretten gelen 68 yaşındaki Koreli bir vatandaşın getirdiği biliniyor. Daha sonra bu kişinin eşi, hastanede aynı odayı paylaştığı 76 yaşındaki bir erkek ve bu kişinin bakımını yapmak için 5 saat babasıyla aynı odada bulunan kızının da MERS virüsüne yakalandığı açıklanmıştı.

Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından verilen bilgide, MERS virüsünün ülkede patlak vermesinin ardından toplam 64 kişinin karantinaya alındığı aktarıldı. Karantinaya alınan sadece 4 kişide bu virüsün tespit edildiği açıklandı. Ayrıca bir doktor ve hemşirede de hastalık belirtilerinin görülmeye başladığı ifade edildi.

İlk defa 2012 yılında Suudi Arabistan’da ortaya çıkarak 23 ülkeye yayılan virüs, bulaşıcı olmakla birlikte solunum yollarını etkiliyor. Henüz aşı ve tedavisinin de olmadığı MERS virüsüne yakalananların ölme oranı ise yüzde 40,7’yi buluyor.