Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer başkanlığındaki Türk heyeti, Akkuyu nükleer santrali projesinin referansı sayılan Rusya’nın Novovoronej-2 nükleer santraline çıkarma yaparak incelemelerde bulundu.
Gezide Vali Yardımcısı’na çevre, orman, tarım ve nükleer enerjisi alanlarında görev yapan Türk ilgili merciler de eşlik etti. Novovoronej-2 Santrali Genel Müdür Yardımcısı Vladimir Ozerov, Türk heyetine güvenlik sistemi çalışmaları bilgi verdi.

Rus santral görevlileri, çevre güvenliğinin en başlıca prensiplerden biri olduğuna işaret etti.
Santral gezisiyle ilgili gereken bilgileri aldıklarını vurgulayan Mersin Vali Yardımcısı Göcer, “Rusya’ya gelerek nükleer santral çalışmalarını kendi gözlerimizle gördük. Ayrıca, nükleer enerjisi hususundaki sorularımıza ilgili Rus uzmanlar yanıt verdi. Çok faydalı ve yapıcı gezi oldu. Buradan edindiğimiz bilgileri Türk kamuoyu ile mutlaka paylaşacağız.” dedi.

Geçtiğimiz Haziran ayında Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Novovoronej Nükleer Santrali Genel Müdürü Vladimir Povarov, Mersin Akkuyu'ya kurulacak nükleer santralinin dünyanın en sağlam, modern ve güvenli santrali olacağı garantisini vermişti.
Akkuyu santrali, Novovoronej nükleer santralinin ikizi şeklinde telaffuz ediliyor.

Daha önce TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu üyeleri de Novovoronej nükleer santralinde incelemelerde bulunmuştu. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu’ndan yapılan açıklamada, “Hemen santralin yanında yerleşim birimleri ve tarlaların olduğunu müşahede ettik. Bu durum, milletvekillerimizin kafalarındaki soruların giderilmesini de sağladı ve yararlı bir ziyaret oldu. Komisyonumuzda AK Parti, CHP, MHP ve HDP milletvekillerimizden oluşan 21 kişilik bir heyetle ziyareti yapmamız ayrı önem taşıyor.” değerlendirmesi yapılmıştı.