Yardım kuruluşu Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) Başkanı David Miliband, Suriyeli mültecilerin yüzde 60’ının farklı şehirlere sığındığını, Avrupa’ya sığınan mülteci sayısından daha fazlasının ise İstanbul’da yaşadığını söyledi.

İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı ve IRC Başkanı David Miliband, yaklaşık iki milyon Suriyeli mültecinin Türkiye’de yaşadığını ve artan rakamların tüyler ürpertici bir dünya rekoruna koştuğuna dikkat çekti. Miliband, mültecilerin yüzde 60’ının farklı şehirlere sığındığını ancak Avrupa’nın tamamına sığınan mülteci sayısından daha fazlasının İstanbul’da yaşadığını söyledi.

IRC Başkanı, birçok Suriyeli sığınmacının kamplarda uzun süre yaşamak istemediğini ve hayatlarını kazanabilmek için yasal olmayan işleri bile kabul edebilecek hale geldiğini belirtti. Söz konusu duruma örnek olarak yaklaşık 366 bin mültecinin İstanbul’da bulunduğunu vurgulayan Miliband, bu rakamın Avrupa’nın tamamının toplamda kapılarını açtığı sığınmacı sayısından daha fazla olduğunu ifade etti.

“GÖÇE EĞİLİM YOĞUN”

Dünya genelinde yaklaşık 20 milyon sığınmacının bulunduğuna işaret eden Miliband, 40 milyon kişinin ise kendi yurdundan ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. IRC Başkanı Miliband, “Her şey söz konusu göçün bir eğilim olduğunu sadece küresel durumdan dolayı göç yaşanmadığını gösteriyor. Sonuçta neredeyse 200 milyon kişi, daha iyi bir yaşam ve ekonomik koşullara sahip olmak için göç ediyor.” dedi.

“MÜSLÜMAN ÜLKELERDEKİ SARSINTI, GÖÇÜN ARTMASINA NEDEN OLUYOR”

IRC Başkanı, dünya genelinde 2. Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük ‘mülteci ve göç krizi’ olarak değerlendirilen duruma, Müslüman ülkelerde artan çatışmaların ve büyük sarsıntıların neden olduğunu ifade etti. Ayrıca Miliband, ülkelerdeki uluslararası siyasi sistemin zayıflığı yüzünden, etnik, siyasi ve dini olarak yaşanan farklılıklar nedeniyle en çok bölünmenin Soğuk Savaş’tan bu yana şu an gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

“SENEDE 400 BİN MÜLTECİNİN AVRUPA’YA KABUL EDİLMESİ ÇOK ZOR”

Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Miliband, 500 milyon nüfusu olan Avrupa’nın senede 400 bin sığınmacıyı kıtaya kabul etmesinin oldukça zor olduğunu ancak söz konusu duruma yönelik alternatif çözüm yollarına başvurulabileceğine işaret etti.

IRC Başkanı Miliband, yardım örgütünün yaklaşık 800 sığınmacıyla İzmir’de görüştüğünü, çoğunun Suriye ve Irak’ta yaşanan iç savaştan, diğerlerinin ise Afganistan ve Pakistan’da yaşanan çatışmalar nedeniyle ülkelerinden kaçtığını belirtti. Sığınmacıların büyük bir çoğunluğunun evlerini satarak ülkelerine geri dönmek istemediğini ve Türkiye’ye gelmek için paralarını sınırdaki insan kaçakçılarına verdiğini vurgulayan Miliband, kaçakçılarla başa çıkılabilmesi için yasal yolların yetersiz kaldığını söyledi. Miliband, Türkiye’ye sığınanların kayıt altına alınarak, insan ticaretinin önlenebileceğini de savundu.