Avustralya eski Federal milletvekili Craig Thomson, görev yaptığı yıllarda yolsuzluk yapması nedeniyle 25 bin dolar para cezasına çarptırılınca, bu miktarı ödeyemeyeceğini belirtti. Thomson'un "Parayı aylık 50 dolar taksitler halinde ödeyeyim" teklifi üzerine, mahkeme, ödemenin 41 yıl alacağı gerekçesiyle "ya parayı öde veya hapse gir" seçeneğini sundu.

2002 ile 2007 tarihleri arasında Sağlık Hizmetleri Sendikası Genel Sekreterliği görevini yürüten Federal milletvekili Craig Thomson, kurumun kredi kartını başka işler için kullandığı ortaya çıkınca, hakkında dava açılmış ve o dönem milletvekilliğinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Eski milletvekili hakkında daha önce de 65 kez yolsuzluk ve hırsızlık davası açılmıştı. Thomson, yaptığı yolsuzluk ve hırsızlıklar nedeniyle 25 bin dolar para cezasına çarptırıldı. İşsiz olduğunu ve bu nedenle mahkeme masrafları ve para cezalarını ödeyemeyeceğini belirten Thomson, 25 bin dolarlık para cezasını, 50 dolarlık taksitler halinde ödemek için başvuruda bulundu. Mahkeme 50 dolarlık taksitlerle, 25 bin doları geri ödemenin 41 yıl alacağını belirterek bu talebi reddetti. Mahkeme ayrıca Thomson’un, parayı ödemek ya da hapse girmek arasında seçim yapmasını istedi.

Suçlamaların bir kısmından beraat eden Thomson, bu davalar nedeniyle 12 ay hapis cezası aldı. Ancak Avustralya Adil İş Komisyonu, bu davaların peşini bırakmayarak yolsuzluk iddialarını yeniden mahkemeye taşıdı. Eski Federal milletvekili şimdilerde bir zamanlar başkanlığını yaptığı sendikaya ait kredi kartlarını fuhuş için kullanmakla yargılanıyor.

Avustralya Adil İş Komisyonu Başkanı Bernadette O’Neill, "Sayın Thomson’un işlediği suçlar nedeniyle hesaba çekilmesinin, kamunun çıkarına olduğuna inanıyorum. Bu nedenle, konunun yeniden ele alınması ve kanunsuzlukların mahkemeye konu edilmesini istedik." dedi.

Yeni davada yargıçlar, yolsuzlukla elde edilen 6 bin dolarlık paranın peşine düştü. Thomson’un avukatı Chris McArdle ise, "Müvekkilimin konuyla ilgili olarak bize verdiği talimat çok net. Bütün suçlamaları reddediyoruz. Müvekkilim sendikaya ait kredi kartlarını fuhuş için kullandığını kabul etmiyor. Kendisi daha önce bu suçtan beraat etmişti. Ayrıca müvekkilim işsiz ve mahkeme masraflarını bile ödeyecek parası yok." dedi.

Öte yandan, yolsuzlukla ilgili davanın hala devam ettiği bildirildi.