Rusya Federasyonu'nda dün yapılan kısmi yerel seçimlerde, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov yüzde 50 civarında açılan sandıklardan çıkan oyların yüzde 96’sını alarak yeniden Cumhurbaşkanı seçilmeyi garantiledi.

Tataristan Cumhurbaşkanlığı için iktidar partisi Birleşik Rusya’dan Minnihanov aday olurken, Adaletli Rusya’dan Ruşeniya Bilgildeyeva (yüzde 1), Liberal Demokrat Parti’den Ruslan Yusupov (yüzde 0,6) ve Komünist Parti’den Hafiz Mirgalimov (yüzde 2,1) yarışa katıldı. 15 yıl aradan sonra halkın ilk kez doğrudan cumhurbaşkanını seçtiği Tataristan’da oyların yarıdan fazlası sayıldı. Tataristan’da doğrudan seçimler son kez 2001’de yapılmıştı. Bu süre içinde Tataristan Cumhurbaşkanı Rusya Devlet Başkanı tarafından Tataristan Parlamentosu'nun önerdiği üç aday arasından atanıyordu.

Rusya’nın 85 idari bölgesinden 83’ünde yapılan seçimleri iktidar partisi Birleşik Rusya önde tamamladı. Rusya yönetimi açısından referandum niteliğinde olan seçimlerde iktidarın desteğinin artırması Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’i memnun etti. Akşam saatlerinde parti merkezine gelen Medvedev, “Şu ana kadar gelen verilere göre Birleşik Rusya güzel, hatta çok güzel sonuç elde etti. Rusya’da demokrasi gelişiyor. Parlamentoda yer alan partiler başarılı bir kampanya yürüttü ve yüksek bir rekabet oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın 85 bölgesinin 83'ündeki 50 milyonun üzerinde seçmen, farklı düzeylerde yaklaşık 90 bin koltuğu belirlemek için sandık başına gitti. Seçimlerle 21 bölgenin başkanı, 11 bölgenin parlamentosu, 21 şehrin meclis üyesi ve çok sayıda birimin yerel yöneticileri belirleniyor. Seçimlere 55 partiden 200 binin üzerinde aday katıldı.