Mısır mahkemesi, mevcut yönetime ve Müslüman Kardeşlere (İhvan-Müslimin) karşı olmakla bilinen 'Tahrir Devrimi' öncülerinden 6 Nisan Hareketi'ni terörist listesine aldı.

Başkente Kahire'deki nöbetçi mahkeme, 6 Nisan Hareketi ve üyelerinin, olaylarda polis öldürdüğü gerekçesiyle 'terörist gurup' diye niteleyerek terör örgütleri listesine aldığını duyurdu. Kararda ayrıca, 6 Nisan Hareketi'nin tüm ofislerine, mal varlıklarına ve dökümanlarına el konulmasına hükmedildi.

25 Ocak 2011'deki devrimde sosyal medyayı kullanarak gençleri Tahrir Meydanı'na toplamasıyla bilinen 6 Nisan Hareketi, uluslararası kamuoyunda Mısır devriminin 'facebook devrimi' olarak anılmasına sebep olmuştu. Geçtiğimiz yıl 15 kurucusunun tutuklandığı harekete ‘devletin imajına zarar vermek’ ve ‘dış ülkelerle casusluk faaliyetlerine girmek’ suçlamaları yapılmıştı. 6 Nisan Hareketi, Mısır’da Hüsnü Mübarek rejiminin devrildiği devrim hareketinin ana unsurlarından biri olmakla birlikte daha sonraki dönemde seçimle işbaşına gelen İhvan yanlısı devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve yönetimini de yoğun biçimde eleştirmişti. 2013'teki Mursi’nin devrildiği askeri müdahaleye önce destek veren hareket, daha sonra ordunun yönetimde kalmasını eleştirmişti. Müdahaleyi gerçekleştiren dönemin Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi’nin cumhurbaşkanlığı adaylığına da karşı çıkmıştı.

Mısır yönetimi, daha önce de Müslüman Kardeşler gurubu ile Filistin'in Gazze kentinde yönetimi elinde bulunduran Hamas'ı ‘terör örgütü’ ilan etmişti. Yönetim, bu son kararla ilk kez İslami eğilimi olamayan bir gurubu 'terör örgütü' ilan etmiş oldu.

Hareket, Mısırlı mühendis Ahmed Mahir ve birkaç arkadaşı tarafından 2008 yılında facebook üzerinden kuruldu. Aynı yıllarda ilk eylemlerini de yine sosyal ağ üzerinden gerçekleştiren gurup, yaptığı gösterileri internet üzerinden Arap dünyasındaki diğer guruplara aktarıyordu. 6 Nisan Hareketi, 2014 yılı başında kurucuları arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle Ahmed Mahir Cephesi ve Demokratik Cephe olarak ikiye bölündü.