Mısır'da, yeni atanan Adalet Bakanı Ahmet Zend'in 2013'teki yaptığı konuşmada, halkı kastederek "Biz efendileriz, onlar köle" ifadesinin tekrar gündeme gelmesi ülkeyi karıştırdı.

Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi, bir hafta önce eski Adalet Bakanı Mahfuz Sabır'ı, "Temizlikçinin oğlu hakim olamaz" dediği için görevden almıştı. Üç gün önce Abdulfettah Sisi'nin önünde yemin ederek görevine başlayan yeni Bakan Zindi'nin, 2013 yılında bir televizyon programındaki sözleri ülke gündemine oturdu. Zindi'nin, anayasa referandumu sürecinde Fareine televizyonunda Tevkif Ukaşe’nin programına telefonla bağlanıp Mısır halkını kastederek, "Biz efendileriz, onlar köle" şeklinde sözleri tekrar gündeme gelmesi, özellikle Sisi taraftarlarını rahatsız etti. Halk, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin yeni Adalet Bakanı Ahmet Zindi'yi de görevden alıp ülkesini ve vatandaşını seven bir kişiyi atamasını talep ediyor.

Ocak 2011'deki 'Arap Baharı'ndan' itibaren siyasi ve ekonomik krizle boğuşan Mısır, son iki haftadır adalet bakanı krizi yaşıyor. Şimdiye kadar genelde idama mahkum olan devrik lider Muhammed Mursi ve İhvan yanlıları tarafından protesto edilen Cumhurbaşkanı Sisi, ilk kez askeri müdahaleyi destekleyenler tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Bu tepkilere neden olan olay ise iki hafta önce eski Adelet Bakanı Mahfuz Sabır'ın, 'Temizlik işçilerinin oğullarının yargı müessesine tayin olmasının uygun değil' sözü olmuştu. Devlet Başkanı Sisi, bakanın bu sözüne karşı gelen tepkiler üzerine Mahfuz Sabır'ı görevden alarak yerine Mısır Hakimler Birliği Başkanı Ahmed Zend'i atamıştı.

HALKIN YÜZDE 68'İ YENİ BAKANI İSTEMİYOR

Öte yandan, 2013 yılında Ahmet Zend'in Mısır halkını kastederek, "Biz efendileriz, onlar köle" sözünün tekrar gündeme gelmesi ülkeyi karıştırdı. Mevcut yönetime yakınlığıyla bilinen Vatan Gazetesi, 'Adalet Bakanı Ahmet Zindi görevine devam etsin mi?' sorusuyla başlattığı anket, bugün yayınlanan sonuçlarına göre, bakanın acil görevden alınması isteniyor. Ankette bakanın görevini bırakmasını isteyen Mısırlıların oranının yüzde 68 olması dikkat çekti. Ayrıca askeri müdahalenin ardından ilk kez Sisi'nin atadığı bir kişiye yine kendi taraftarları karşı çıkmış oldu. Ankette, 'görevinde kalsın' diyenlerin oranı yüzde 31 olurken, 'bir fikrim yok' diyenlerin oranı ise yüzde 1'de kaldı.

Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere Ürdün'e giden Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, yeni atadığı adalet bakanını görevden almadığı taktirde, ilk kez kendisini destekleyenlerle karşı karşıya gelmiş olacak. Medyanın da tepki gösterdiği bakana, Sisi'nin tavrının ne olacağı merak ediliyor.