Mısır halkı dün, 2013'teki askeri müdahaleden sonra parlamento seçimleri için ilk kez yurtdışı temsilciliklerinde sandık başına gitti. Yurtiçinde ise bugün başlayan oy verme işlemleri, yarın da devam edecek. Halkın sandığa olan ilgisi ise düşük.

Mısır'da, 2012'de seçimle işbaşı yapan meclis, Temmuz 2013'te askeri müdahaleyle fesh edilmişti. Vatandaşlar, yaklaşık üç yıl ardan sonra tekrar milletvekili seçimi için bugün sandık başına gitti. İki turlu sistem uygulamasının olduğu ülkede ilk turda, Kahire'nin kuzeydoğu yakası olan Giza ile İskenderiye ve Luksor'un da aralarında bulunduğu 14 vilayette, halk oy kullanıyor. Oy kullanma işlemi aynı şehirlerde yarın akşam 17.00'a kadar devam edecek. 56 milyon civarında seçmenin olduğu ülkede ilk tur için 27 milyon Mısırlının seçmen kütüğüne kayıtlı olduğu açıklandı.

MISIR HALKI HİÇBİR SEÇİME PEK İLGİ GÖSTERMEDİ

Mısır halkı daha önce olduğu gibi bu seçimlerde de sandığa pek ilgi göstermedi. Vatandaşların devrik lider Hüsnü Mübarek döneminde resmi rakamlara göre seçime katılım oranı yüzde 25'lerde kaldı. Askeri müdahaleyle görevden alınan İhvan yanlısı Muhammed Mursi'nin Cumhurbaşkanı olduğu seçimde de halkın sadece yüzde 45'i sandığa ilgi göstermişti. Geçen yıl Abdulfettah es-Sisi'nin devlet başkanı ilan edildiği oylamada ise vatandaşların yüzde 47'si sandığa gitmişti.

İHVAN YANLISI PARTİLER KAPATILDI

Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı olan Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) ile İhvan Hareketi'nden ayrılanlar tarafından kurulan Vasat Partisi askeri müdahalenin ardından yasaklanmıştı.

Ayrıca 25 Ocak'taki 'Tahrir Devrimi'nin ardından cumhurbaşkanlığına aday olmak için İhvan'ın irşad heyetinden ayrılan Ebul Futuh'un partisi Güçlü Mısır, Uluslararası Atom Enerjisi eski Başkanı Muhammed el-Baradey ve Yarın Partisi Başkanı Eymen Nur ile bazı küçük selefi partiler, seçimleri boykot ettiklerini duyurmuşlardı. Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa tarafından kurulan Kongre Partisi de seçimleri desteklediğini, ancak seçimlere yalnız katılmayacaklarını açıklamıştı.

SEÇİMLERE LİBERAL VE MÜBAREK YANLISI ADAYLAR DAMGA VURDU

Seçimlere özellikle liberal kesimden katılma oranının yaklaşık yüzde altmış olduğu ileri sürülerek Mübarek dönemine ait en az 100 adayın da seçilebilecek parti ve yerlerden aday gösterildiği iddi edildi. Ayrıca seçime dini söylemleri kullanarak katılan tek parti, askeri müdahaleyi de destekleyen "Selefi Nur" oldu. Milletvekili seçimine, Hürler Partisi, Vefd Partisi, Mısır Cephesi Koalisyonu, İstiklal Akımı, Vatan Geleceği Partisi, Tecammu Partisi ve Sosyalist Halk Birliği Partileri de katılıyor. Bu seçimde birkaç grup ve hareket de ortaklık kurarak seçime iştirak etti. "Mısır Sevgisi" ortaklığı, "Cumhuriyet Birliği" ve "Vatan Cephesi" grup oluşturarak seçime katılan partiler arasında.

Mısır halkı, ikinci tur seçimleri için ise 22-23 Kasım tarihinde sandık başına gidecek. Milletvekili seçimlerinin kesin sonuçlarının 28 veya 29 Kasım'da açıklanacağı duyuruldu.