Bazı ülkelerdeki Türk okullarının kapatıldığı veya kapatılacağına yönelik asılsız haberler bir bir yalanlanmaya devam ediyor. Mısır ve Türk medyasında yer alan, Mısır’daki okulların kapatılacağına yönelik haberler ise adeta komediye dönüştü. Mısır’da başarıdan başarıya koşan Uluslararası Salahaddin Türk Okulları’nın kapatılmasının söz konusu olmadığı ortaya çıktı. Mısır medyası da konuyla ilgili haberlerdeki hatayı kabul ederek Türk okullarının gönderdiği açıklamayı yayınladı.

ŞİKAYETTE, TÜRK KOLEJLERİ “RECEP TAYYİP ERDOĞAN OKULLARI” OLARAK GEÇİYOR!

Türk kolejlerini “Erdoğan okulları” zanneden bir avukatın, kolejleri kapatmadıkları gerekçesiyle Mısır Eğitim Bakanlığı aleyhine açtığı dava ile, “okullar kapatılıyor” algısının oluşturulmaya çalışıldığı belirtildi.

Davalı Mısır Eğitim Bakanlığı ise kapatma talebini reddederek “okullardaki eğitimin uluslararası standartlarda ve yasal olduğunu, bu durumun rutin teftişlerle ortaya konduğunu” belirtti. Bakanlık, buna istinaden, kapatmanın söz konusu olamayacağını mahkemeye bildirdi.

Avukatın mahkemeye sunduğu şikayet dilekçesinde, kapatılması istenen kolejlerin “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın okulları” şeklinde yazılması, “ironik bir çelişki” olarak nitelendirildi. Dilekçede, okulların “Erdoğan propagandası yaptığı” savunuldu. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tam tersine, bu okulları kapattırmak için sürekli mesai harcadığı biliniyor.

MISIR MEDYASI ÖZÜR DİLEDİ

Türk kolejlerini “Erdoğan okulları” diye şikayet eden avukat Samir Sabri, Mısır kamuoyunda ‘şaibeli’ kişiliğiyle biliniyor. Samir Sabri, Bilal Erdoğan’a Muhammed Mursi döneminde Mısır vatandaşlığı verildiği iddiasını da ortaya atan isimdi. İddia, Erdoğan’ın avukatınca yalanlanmıştı.

Türk kolejileriyle ilgili hatalı haber yapan Mısır medyası ise hatasını kabul etti.

Ülkenin önde gelen televizyonu CBC’in yanı sıra Al-Ahram, Masr youm, Youm 7, El-Fecr gibi gazetelerin bir kısmı özür diledi, diğerleri de okulların gönderdiği tekzip metnini yayınladı.

OKUL MÜDÜRÜ: OLAYIN BİZİMLE İLGİSİ YOK

Uluslararası olimpiyatlarda birçok dalda Mısır'a ilkleri yaşatan Salahaddin Türk Kolejleri’yle ilgili bazı basın yayın organlarında çıkan haberlere okul yönetimi de belgeyle cevap verdi. Cihan’a konuşan Salahaddin Türk Kolejleri Müdürü Çetin Işılak, Türkiye'de “Mısır Başsavcılığı’nın, okulların kapatılması için hukuki süreç başlattığı” yönündeki haberlerin kasıtlı yapıldığını aktararak, mahkeme sürecinin kendileriyle alakası olmadığını belirtti.

Müdür Işılak, olayın Samir Sabri adlı avukatın, Türk kolejlerini kapatmadığı gerekçesiyle Mısır Başbakanlığı ve Eğitim Bakanlığı’nı mahkemeye şikayet etmesiyle başladığını vurguladı. Işılak, “Dolayısıyla davacı avukat Sabri, davalı ise Mısır Başbakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı oluyor. Türkiye'de yapılan haberlerde ise sanki ‘Mısır hükümeti Türk okullarını kapatıyor’ algısı oluşturulmaya çalışılıyor" dedi.

TÜRK OKULLARI, BÜTÜN RAPORLARDA OLUMLU NOT ALDI

Son aylarda bazı haberlerde İskenderiye'deki kolejin durumuyla ilgili olarak da benzer asılsız ithamlarda bulunulduğunu söyleyen Müdür Işılak, “okulun kapatılacağı” haberlerine karşılık, "Milli Eğitim Bakanı'nın bizzat onayladığı izin belgesini bu haberi yapanlara gösteriyorum" açıklamasında bulundu.

Çetin Işılak, Mısır’daki mevcut tüm uluslararası okullara uygulanan incelemelerin bu kolejlere de yapıldığını aktardı. Müdür Işılak, teftişler sonucunda Eğitim Bakanlığı’na sunulan bütün raporlarda okulların olumlu not aldığını ve resmi kurumlar tarafından bizzat tescillendiğini belirtti. Işılak, bu raporların bakanlık arşivlerinde kayıtlı olduğunu da dile getirdi.

EĞİTİM BAKANI, BASKIN HABERLERİNİ YALANLAMIŞTI

Mısır Eğitim Bakanlığı, daha önce de rutin kontrolleri baskın gibi gösteren medya organlarını yalanlamıştı. Geçtiğimiz aralık ayında bir açıklama yapan Mısır Eğitim Bakanı Mahmud Ebu En-Nasr, “ülkedeki uluslararası okullara her yıl gönderilen müfettişlerin Salahaddin okuluna da gönderildiğini, okulun 13 alanda yapılan denetim sonucu olumlu rapor aldığını” söylemişti.

Mısırlı bir yetkili de, "Türkiye, sizi bize, okulları kapatmamız için 'Bunlar haşhaşi, terörist' diye gizli ve dolaylı olarak şikâyet ediyor." ifadesini kullanmıştı.

TÜRKİYE’NİN GURURU KOLEJLER, MISIR'A İLKLERİ YAŞATTI

Mısır'da düzenlediği bilim olimpiyatları ve sosyal sosyal sorumluluk projeleriyle de adından söz ettiren kolejler 2009'dan beri Türkiye'yi gururla temsil ediyor.

Uluslararası Salahaddin Kolejleri, başarılarıyla başta Mısır olmak üzere Ortadoğu'daki ülkeleri de sevindiriyor. Örneğin ABD'de Dell firmasının düzenlediği uluslararası bilgisayar yarışmasında ilk kez bir Ortadoğu ülkesi bilgisayar dalında birincilik almış ve bu başarısından dolayı Selahattin Türk Koleji sadece Mısır'da değil bölge ülkeleri tarafından da iftiharla karşılanmıştı.

Türk okullarının başarısı, Dubai'deki Uluslararası Arapça Olimpiyat Komitesi tarafından da taçlandırılmıştı. Mısır Uluslararası Salahaddin Türk Kolejleri'ni ülkenin en prestijli okulları arasında gösteren komite, geçen aralık ayında, 2015 Arapça Olimpiyatları ülke seçmeleri organizatörlüğünü Mısır Türk okullarına vermişti.

Salahaddin’li öğrenciler, Gürcistan'a düzenlenen dünya matematik yarışmasında da Mısır'ı temsil etmiş ve bu kategoride ülkeye birincilik kazandırmıştı.