Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Rusya ziyaretinin hemen ardından üç ülkeyi kapsayan uzakdoğu turuna çıktı. Mısır tarihinde ilk kez bir devlet başkanının Singapur'u ziyaret edeceği açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı basın merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Sisi'nin Singapur, Çin ve Endenozya'yı kapsayan uzakdoğu turunun bugün başladığı belirtildi. Sisi'nin ilk durağı 9 Ağustos 1965'te Malezya'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Singapur.

Cumhurbaşkanı Sisi'nin, Singapur'un bağımsızlığının 50. yıl kutlamalarına Devlet Başkanı Tony Tan Keng Yam tarafından özel davet edildiği aktarıldı. Basın merkezi, Abdulfettah Sisi'nin 3 günlük Moskova ziyaretinin akabinde böyle önemli bir davete iştirak etmesini ticari ve iktisadi alanda yapılacak yeni anlaşmalara bağladı.

Özellikle Süveyş Kanalı'nın kullanımıyla ilgli görüşmelerin de yapılacağı toplantılarda eğitim, ortak liman yapımı, su tahliye ve arıtma sistemleriyle ilgili araştırmaların yapılacağı vurgulandı.

Devlet Başkanı Sisi'nin, Singapur'un ardından Çin ve Endenozya'yı da ziyaret edeçeği ifade edildi.

BİR YILDA 17 ÜLKE ZİYARET ETTİ

Sisi, Temmuz 2013'te ülkede seçimle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi askeri müdahaleyle görevinden uzaklaştırmıştı. Haziran 2014'te ise Mısır'da gerçekleşen ve Müslüman Kardeşlerin katılamadığı cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanarak başkanlık koltuğuna oturmuştu.

Mısır Devlet Başkanı, göreve geldikten sonra aralarında ABD, Rusya, Alamanya, Çin, Fransa, İtalya ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu 17 devleti bir yıl içinde ziyaret eden ilk Mısır devlet başkanı oldu.