Mısır, Sudan ve Etiyopya liderleri, Nil sularının paylaşımı konusundaki anlaşmazlıkları sona erdirecek ön anlaşmaya imza attı. Sudan’ın başkenti Hartum’da buluşan liderler, Etiyopya’nın Nil’e inşa ettiği Afrika’nın en büyük hidroelektrik santralinin ayrıntılarını da görüştü.

Nil suları üzerinde en geniş yetkiye sahip Mısır, Etiyopya’nın inşa ettiği Büyük Etiyopya Rönesans Baraji’na, su sıkıntısını artıracağı gerekçesi ile karşı çıkıyor. Etiyopya hükümeti ise, inşası devam eden barajın Nil’in daha adil kullanımını sağlayacağını söylüyor.

Etiyopya parlamentosu 2013 yılında, Nil suları üzerinde Mısır ve Sudan’a büyük haklar tanıyan sömürge dönemi anlaşmasını değiştirmişti. Dönemin Mısır lideri Muhammed Mursi gelişme üzerine, Etiyopya ile savaşmak istemediğini, ama barajin Mısır’ın suyunu engellemesine de izin vermeyeceğini belirtmişti.

Mısır lideri Abdul Fattah el-Sisi, Etiyopya Başbakanı Halemariam Desalegn ve Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in yeni bir anlaşmayı imzalaması, Nil üzerindeki güç dengelerinim değişeceği yorumlarına neden oldu. Etiyopya, baraj insaşı için bir çok Afrikalı devletin desteğini de almış durumda.