Mısır'da mahkeme, Filistin’in Gazze şeridini kontrolünde bulunduran Hamas’ın askeri kanadı İzzettin El-Kassam Tugayları’ndan sonra hareketin kendisini de terör örgütü olarak ilan etti.

Başkent Kahire’deki Acil İşler Mahkemesi Hamas'ı, Mısır’daki İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) gerçekleştirdiğini iddia ettiği çatışmaların birçoğuna, silah desteği sağladığını savunarak, “terör örgütü” listesine alınmasına karar verdi. Mahkeme söz konusu açıklamanın ardından, davanın bittiğini ve konuyla ilgili başka bir açıklamanın yapılmayacağı bildirdi.

Karara Hamas’ın ilk tepkisi ise sert oldu. Hamas mahkemenin kararını "tehlikeli ve şok edici” şeklinde değerlendirdi. Hamas, mahkemenin bütün Filistin halkını hedef aldığı duyurdu.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri kararı “Büyük bir utanç” şeklinde tanımlayarak, "işgalci İsrail’i dost, Filistin ve Mısır halkını düşman ilan etmek istiyorlar.” ifadesini kullandı. Geçtiğimiz yıl Mısırlı avukatlar Eşref Said İbrahim ile Samir Sabri, Hamas’ı ve ona bağlı olan tüm kuruluşların terör örgütü ilan edilmesi için Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a dilekçe yazmışlardı. Ardından avukatlar, mahkemeye başvurmuşlardı. Bunun üzerine mahkeme, geçtiğimiz Şubat ayında, Hamas’ın askeri kanadı olan İzzettin El-Kassam Tugayları'nı terör örgütü listesine almıştı. Mahkeme, İzzettin El-Kassam Tugaylarının Mısır’daki tüm faaliyetlerinin yasaklanması kararını vermişti.

Kahire yönetimi, Sina Yarımadası’ında güvenlik görevlilerine yönelik gerçekleştirilen saldırıları, Gazze tarafından gelen mühimmatla yapıldığını iddia ederek, sınıra 3 kilometre genişliği 14 kilometre de uzunluğu olmak üzere bir tampon bölge oluşturma kararı almıştı. Hamas ise bu suçlamaların tümünü reddetmişti.