Mısır, Temmuz 2013'teki askeri müdahalenin ardından fesh ettiği parlamento için sandık başına gidiyor. Bugün yurtdışındaki oy verme işlemiyle başlayan seçimlere İhvan katılmıyor.

Mısır’da yarın 14 kentte halk sandık başına gidecek. İlk turda oy kullanılcak şehirler, Kahire'nin kuzey doğu yakası olan Giza ile İskenderiye, Beni Suveyf, Minya, Feyyum, Asyut, Gına, Luksor, Asvan, Bahr Al-Ahmar, Masra Matruh, Vadi El-Cedi, Suhac ve Bahira olacak. İlk turun sonuçları ise 25 Ekim'de açıklanacağı duyuruldu.

MURSİ İKTİDARDAN UZAKLAŞTIRILDI, MÜSLÜMAN KARDEŞLER TERÖRİST İLAN EDİLDİ

Seçime İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) yanlısı Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) yasaklı olduğu için katılamıyor. Müslüman Kardeşlere yakınlığıyla bilinen Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi, halkı seçimleri boykot etmeye çağırdı.Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri müdahalenin ardından İhvan yanlısı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tutuklanarak hapse atılmıştı. Mursi'ye birlikte Müslüman Kardeşler Hareketi yöneticilerinin tamamına yakını da tutuklanıp hapse konulmuştu. İlk önce HAP yasaklanmış ardından Aralık 2013'te ise İhvan Hareketi, bakanlar kurulu kararıyla, 'terörist örgüt' olarak ilan edilmişti.

Mısır Milli Meclisi 568 sandalyeden oluşuyor. Seçim sistemine göre 448 sandalye, adaylar partili olsalar dahi şahsa oy verildiği için belli oranda oy alması gerekiyor. Ülkenin seçim kanunları, mecliste 120 sandalyeyi bağımsızlara ayrırken 28 sandalyeyi de cumhurbaşkanın istediği kişiyi dışarıdan milletvekili atama yetkisi veriyor.

KESİN SONUÇLAR KASIM'DA AÇIKLANACAK

Yaklaşık 56 milyon seçmenin bulunduğu Mısır'da önceki seçimlere katılım oranın ise düşük olduğu biliniyor. Devrik lider Mursi ve mevcut lider Abdulfettah Es-Sisi'nin seçildiği dönemlerde dahi katılımın yüzde 45 civarında olduğu açıklanmıştı. Bağımsız gözlemciler ise bu katılım rakamlarını doğru bulmayarak gerçek oranın yüzde 27 olduğunu iddia etmişlerdi.

İki yıl aradan sonra tekrar sandık başına giden Mısır halkı, ikinci turun yapılacağı 22-23 Kasım tarihinde oy verme işlemini tamamlamış olacak. Kesin sonuçların ise 28 veya 29 Kasım'da açıklanacağı duyuruldu.