Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin resmi İspanya ziyaretinde ikili anlaşmalara imza atıldı.

Sisi, İspanya Kralı 6. Felipe’nin onuruna verdiği öğle yemeğinden sonra, Başbakan Mariano Rajoy ile bir araya geldi. Başbakanlık Moncloa Sarayı’nda gerçekleşen görüşmeden sonra iki ülke arasında farklı alanlarda anlaşmalar imzalandı.

Terörle mücadele, yasadışı göç, uyuşturu ticareti, kara para aklama, silah kaçakçılığı gibi alanlardaki işbirliği anlaşmasını İspanya İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz ve Mısır Dışişleri Bakanı Hasan Samih Şükrü imzaladı.

Söz konusu suçlarla mücadelede işbirliğini artırmak için Mısır ve İspanya arasında bilgi alışverişi yapılacağı ve polis soruşturmalarında aktif olarak ortak hareket edileceği belirtildi. Anlaşmaya teknik ve bilimsel desteğin yanı sıra profesyonel eğitimin de dahil olduğu kaydedildi.

Ayrıca, her iki ülkenin içişleri bakanlıkları yetkililerinin dahil olduğu ‘Karma Komisyon’ oluşturulacağı ve işbirliğinde yeni bir etap açılacağı ifade edildi.

KAHİRE - EL UKSUR HIZLI TREN HATTI

Bu arada demiryollarını modernleştirmek isteyen Mısır hükümeti, İspanya’nın hızlı tren tecrübesinden yararlanmak istiyor.

İlk aşamada, Mısır Ulaştırma Bakanı Hani Sayed Mohamed Dahi ve İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, Kahire - El Uksur hızlı tren hattı inşaatı üzerinde çalışma yapılması için bir anlaşma imzaladı.

Bu çalışmanın İspanya Ekonomi Bakanlığı’na bağlı FEİM adı verilen bir fon tarafından finanse edileceği bilgisi verildi.

3100 kilometre hızlı tren hattıyla Çin’den sonra dünyada 2. sırada olan İspanya, 2011’de 6,7 milyar euroluk Mekke-Medine hızlı tren ihalesini de almıştı.