Mısır mahkemesi, askeri müdahaleyle görevinden uzaklaştırılan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve aralarında İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) Hareketi lideri Muhammed Bedii’nin de bulunduğu 123 kişiye, "hapishaneler baskını" ve “casusluk” davalarından idam kararı vererek dosyayı müftülüğün onayına sundu.

Başkent Kahire’nin doğusundaki Polis Akademisi'nde geniş güvenlik önlemleri altında görülen duruşmada Mursi, mavi elbiseyle gelirken daha önceden idam cezası alan İhvan lideri Bedii ise kırmızı elbiseyle hakim karşısına çıktı. Mısır resmi televizyonundan canlı yayınlanan duruşmada, Kahire 15. Ceza Mahkemesi Başkanı Şaban Şami, savunmaların daha önceden alındığını belirterek sadece alınan kararları okuyacağını söyledi ve davalıların ayağa kalkmasını istedi.

Yaklaşık yarım saat süren duruşmada, “hapishaneler baskını” olarak da bilinen olayla ilgili davada 106'sı firari ve 25'i tutuklu 131 sanık, 25 Ocak 2011'te Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, “11 hapishane ve karakola saldırarak, 3 subayı kaçırmak" suçlamalarıyla yargılanıyordu. Yine Mursi ve Bedii’nin de bulunduğu 35 kişin hakkındaki "devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İran Devrim Muhafızları'yla suç amaçlı işbirliği ve casusluk yapmak" suçlamasıyla ilgili dava da Mart ayında bu dava ile birleştirilmişti.

"BİZE ŞEHİTLİK DÜŞTÜ"

Hakim Şami, “hapishanerler baskını” davasından 106, “casusuluk” davasından ise 16 İhvan yöneticisine idam kararı verdiğini açıkladı. Dosyayı Mısır Müftülüğü'ne göndereceğini ve nihai kararını ise müftülükten gelen tavsiyeye göre 2 Haziran’da açıklayacağını duyurdu. Karar açıklandığı sırada İhvan lideri Muhammed Bedii'nin, “Allah büyüktür, bize şehitlik düştü”, eski lider Muhammed Mursi'nin ise “Çok şükür idam kararı çıktı” demeleri dikkat çekti.

Kamuoyunda "İttihadiyye olayları" olarak bilinen "Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde bazı protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik" suçlamasıyla açılan dava kapsamında Mursi ve beraberindeki 13 İhvan yöneticisi ilk kez 4 Kasım 2013'te hakim karşısına çıkmıştı. Mursi ve beraberindeki 12 kişi geçtiğimiz ay bu davadan 20 yıl hapis cezası almıştı. Ayrıca askeri müdahaleden itibaren devam eden yargılamalardan ilk kesinleşen ceza da yine bu dava olmuştu.

İHVAN LİDERLERİNİN TÜMÜ İDAMA MAHKUM EDİLDİ

Kahire Ceza Mahkemesi İhvan Lideri Muhammed Bedii’ye ise ilk kesinleşen cezayı geçtiğimiz Nisan ayında kamuoyunda 'Rabia Operasyonları Birimi' olarak bilinen davada vermişti. "14 Ağustos'ta Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda düzenlenen göstericilerin dağıtılması sırasında ülkede kaos çıkarma; polis karakolları, kamu malları, devlet kurumları ve özel kuruluşlar ile kiliselere saldırı planı hazırlama" suçlamasıyla Bedii ve İhvan’ın üst yöneticilerinin de bulunduğu 14 kişiye kesinleşmiş idam, 33 kişiye de müebbet hapis kararı vermişti. Mahkemenin açıkladığı yeni kararlar, 2 Haziran’da bu haliyle hükme bağlanırsa İhvan yöneticilerin tümü idama mahkum edilmiş olacak.

HAMAS’A VE HİZBULLAHA İLK İDAM KARARI

Devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan lideri Muhammed Bedii ve 35 kişinin yargılanıp idam aldığı “casusuluk” davasından mahkeme, ilk kez ülke vatandaşı olmayan kişilere de idam kararı verdi. Mahkeme, Filistin vatandaşı ve Gazze kentinin yönetimini elinde bulunduran Hamas’ın ileri gelenlerinden Eymen Nevfel ile Muhammed Hadi’nin idamına hükmetti.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zehra ise kararın akabinde yaptığı açıklamada, adı geçen şahısların ömründe bir kere bile Mısır’a girmediğini savundu.

Ayrıca yine casusluk suçlamasıyla yargılanan Lübnan Hizbullah’ından Sami Salep ve İhep Mursi de idam cezası alanlar arasında.

İLK KEZ BİR KADINA İDAM CEZASI VERİLDİ

Hemen hemen bütün İhvan’ın ileri gelenlerinin idam cezası aldığı açıklanan yeni kararlarda, Kahire Ceza Mahkemesi Başkanı Şaban Şami, Müslüman Kardeşler'in genel merkez binasında görevli kadın kolları sorumlusu Sundus Asım Seyyid Şibli’nin de idamını onayladığını duyurdu. Bu kararla da askeri müdahaleden itibaren ilk kez bir kadın idam cezası almış oldu.

MÜSLÜMAN ALİMLER BİRLİĞİ BAŞKANI KARADAVİ’YE DE İDAM

Mısır Mahkemesi, devrik lider Muhammed Mursi ve İhvan Lideri Muhammed Bedii’yle birlikte Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El-Karadavi’ye de “hapishaneler baskını” davasından idam cezası verdi. Katar'da yaşayan ve çifte vatandaşlığı bulunan Mısırlı Yusuf El-Karadavi, Hüsnü Mübarek’in devrildiği 2011’deki ‘Tahrir Devrimi’nde’ meydanda binlerce kişiye cuma namazını kıldırmasıyla biliniyor. 2013’teki askeri müdahaleye karşı çıkan Karadavi, halka sokaktan ayrılmamaları çağrısında bulunmuştu. İhvan’ın manevi önderlerinden olduğu da iddia edilene Karadavi hakkında Mısır, Aralık 2014'te INTERPOL’den kırmızı bülten çıkartmıştı.

İDAMA MAHKUM EDİLENLERİN SAYISI BİNİ BULDU

Mısır Mahkemesi, Temmuz 2013’te İhvan yanlısı Muhammed Mursi’ye karşı gerçekleştirilen askeri müdahalenin ardından aynı yılın eylül ayında bine yakın yöneticinin mal varlıklarına el konulmasına karar vermişti. Kararda Müslüman Kardeşler ile yakın ilişkide olanlarla birlikte "İhvan'ın ve bağlı tüm oluşumların faaliyetlerinin yasaklanması, teşkilatın kapatılması ile taşınır ve taşınmaz mal varlığına el konulması" adı altında özel bir karar çıkartılmıştı. Aralık 2013’te ise İhvan, Mısır’da bakanlar kurulu kararıyla ‘terör örgütü’ ilan edilmişti.

İhvan hareketinden şimdiye kadar kesinleşmemiş binden fazla kişiye idam kararı verildi. Yaklaşık 20 bin Müslüman Kardeşler taraftarı da hapishanelerde tutuklu bulunuyor.