Mısır Müftüsü Şevki Allam, Kahire Ceza Mahkemesi'nin devrik lider Muhammed Mursi ve İhvan yöneticileri hakkında verdiği idam kararlarına görüş bildirmeyi reddetti.

Kahire Ceza Mahkemesi geçtiğimiz Mayıs ayında, Mısır’ın demokratik yollarla göreve gelen ilk lideri devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) lideri Muhammed Bedii ve aralarında hemen hemen tüm İhvan yöneticilerinin de bulunduğu 122 kişiye idam kararı vermişti. Dosyayı müftülüğe gönderen mahkeme, söz konusu idam kararlarını yarın kesin hükme bağlayacağını duyurmuştu. Mısır Müftüsü Allam'a yakın kaynaklar, müftünün, idam kararı verilen bir konuda mahkemenin İslam Hukuku'na başvurmasını doğru bulmadığını belirtti.

İdam kararlarını veren mahkemenin dosyayı müftülüğe gönderip onaylamasını istemesini, 'bir nevi suçu üzerinden atmasına' benzeten bazı Mısır'ın önde gelen entelektüelleri ise Şevki Allam'ın çıkışını doğru bulduklarını açıkladı.

Mısır kanunları gereği ağır ceza alan kişilerin dosyası müftülüğe gönderilerek tavsiye niteliğinde görüşleri alınıyor. Hem Mısır ve hem de uluslararası kamuoyu, yarın Kahire Ceza Mahkemesi'nin, Mursi ve İhvan yöneticileri hakkında vereceği kesin karara odaklanmış durumda.