Mısır’da Port Said Ceza Mahkemesi, 74 kişinin öldürüldüğü ve 'Port Said Stadı katliamı' olarak bilinen şiddet olaylarıyla ilgili davada, geçtiğimiz nisan ayında 11 kişiye verdiği idam kararını kesin hükme bağladı.

2012’de Akdeniz kıyısındaki Port Said şehri stadyumunda El-Mısri ile El-Ehli kulüpleri arasında oynanan maçta çıkan olaylarda 74 taraftarın ‘kasıtlı’ öldürüldüğü iddia edilmişti. 59 sanığın yargılandığı davada, Ceza Mahkemesi Başkanı Muhammed Said, 'olayları kasıtlı çıkardığı, silah kullandıkları ve stadın kapılarını kapatarak taraftarların çıkışını engelledikleri' gerekçesiyle, emniyette farklı görevlerde bulunan 9 müdür ile El-Mısri kulübünün 2 yöneticisi hakkında idam kararı vermiş ve dosyayı müftülüğe göndermişti.

Mahkeme Başkanı Said, bugün ise idam kararlarını kesin hükme bağladığını duyurdu. Mahkeme, 11 kişinin idamının kesin hükmüne, 27 kişinin de 5 ila 15 yıl arasında değişen ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme, 74 kişinin ölümünden sorumlu tuttuğu bu kişileri, olay esnasında 'stadın kapılarını kasıtlı kapatmak, elektrik tellerini kesmek, taraftarları öldürmek' suçlamasıyla ceza verdiğini açıkladı.

Futbol facialarının sık sık yaşandığı Mısır’da, geçtiğimiz Şubat ayında iki başkent takımı arasında oynanan maçta, stada biletsiz girmek isteyen taraftarların polisle çatışması sonucu 27 kişi hayatını kaybetmişti. Bu olayla ilgili mahkeme süreci ise henüz tamamlanmadı.