Mısır'da geçtiğimiz Şubat ayında Gazze'deki Hamas Hareketi’nin 'terör örgütü' olduğuna karar veren Kahire Mahkemesi, kararı kesin hükme bağlamamıştı. Mehkeme bugün görülen duruşmada, kesin hükmü 6 Haziran'da vereceğini açıkladı.

Kahire Acil İşler Mahkemesi, 31 Ocak’ta Filistin’in Gazze kent yönetimini elinde bulunduran Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nı 'terör örgütü' olarak ilan etmişti. Aynı mahkeme 28 Şubat'ta ise Hamas Hareketini de 'terör örgütü' olduğunu savunarak karar vermiş ve kesin hükme bağlamamıştı.

Bugünkü duruşmada, 6 Haziran tarihinde bu kararın kesin hükme bağlanacağını duyurdu. Hamas yöneticileri ise mahkemenin bu kararını 'Mısır için bir utançtır' açıklaması yaptı. Eğer Hamas terörü örgütü olarak ilan edilirse Mısır'la olan ikili görüşmeler gerçekleşmeyeceği belirtildi. Ayrıca Hamas yetkilileri yurtdışına çıkmak istedikleri vakitte artık İsrail üzerinden başka ülkelere gidebilecekleri ileri sürüldü.

Öte yandan Hamas'ın kaderi Mısır'da devam eden devrik lider Muhammed Mursi ve İhvan yargılamalarına da bağlı olduğu ileri sürüldü. Siyasi analistler, Mursi ve İhvan yöneticileri 2 Haziran'da idam kararı alırlarsa Hamas'da 'terör örgütü' listesine kesin olarak dâhil edilir iddiasında bulundular.

Mısır'da Semir Sabri ve Eşref Said isimli avukatlar, Hamas'ın "terör örgütleri listesine alınması" talebiyle dava açmasıyla başlayan süreç, 4 Mart 2014'te de Hamas'ın Mısır'daki faaliyetlerinin yasaklanmasıyla ciddiyet kazanmıştı. Sina Yarımadası’na sınırı bulunan Gazze Şeridi'ne Kahire yönetiminin, 14 kilometre uzunluğu 3 kilometre de genişliğindeki tampon bölge fikri Hamas'ı tamamen gözden çıkardığı yorumları yapılmıştı. Mısır bölgede askeri mevzilere yönelik gerçekleştirilen terör eylemlerini Gazze'den gelen silahlarla yapıldığını savunuyor.