Suriye krizinin ele alındığı Viyana görüşmesinde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov toplantıya Mısır'ın da katılması gerektiğini ifade etmişti. Türkiye'nin ise bu teklife karşı çıkmasına rağmen Kahire yönetimi, görüşmelere dolaylı dahil edildi.

ABD, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye Dışişleri Bakanları dört gün önce Viyana'da Suriye'deki krizi aşmak için Ankara yönetiminin de kabul ettiği Devlet Başkanı Beşşar Esed'li geçiş dönemi istişare edilmişti. Toplantıda Rusya Devlet Başkanı Sergey Lavrov bu görüşmelere Mısır ve İran'ın da katılması gerektiğini belirtmişti. Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, toplantıdan sonra Lavrov’la yaptığı yarım saatlik görüşmede, İran'a bir itirazlarının olmadığı; ancak Mısır’la aynı masaya oturmanın zorluklarına dikkat çektiği basına yansımıştı. Türkiye'nin verdiği bu tepkiyi Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri isim vermeden eleştirdi. Şükri, Suriye'nin Arap devleti olduğuna vurgu yaparak Suriye'deki herhangi bir çözümün Mısır'sız yapılamayacağını aktardı.

Arap Birliği'nin merkezinin bulunduğu Mısır'daki yönetimin bu tutumuna ilk destek Rusya ve Suudi Arabistan yönetiminden geldi. Sameh Şükri'nin, Lavrov'la yaptığı telefon görüşmesinde Suriye ile ilgili tüm aşamaların Mısır'la müzakere edilerek götürüleceğinin konuşulduğu belirtildi. Mısır'ın dörtlü toplantıya katılmasını destekleyen Suudi Arabistan, Dışişleri Bakanı Adil El-Cubeyr'iyi Suriye krizini görüşmesi için Kahire'ye göndermişti. İkili görüşmelerin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında Cubeyr, Mısır'ın Suriye'de Beşşar Esed'li geçiş sürecindeki görüşmelerde aktif olduğunu vurgulamıştı.

RUSYA VE SUUD'DAN SONRA ÖZGÜR SURİYE ORDUSU DA "KAHİRE" DEDİ

Rusya ve Suudi Arabistan'ın ardından Türkiye'nin de destek verdiği ileri sürülen ve Esed güçlerine karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Rusya ve Mısır ile birlikte Kahire'de görüşme teklifi sundu.

Arap basını, Türkiye'ye sınırı olmasına rağmen ÖSO'nun Kahire'de görüşmeyi teklif etmesini Ankara yönetiminin Suriye çözümünde artık etkili olmamasına bağladı. ÖSO'nun, Suriye krizinin çözümüne yönelik Rusya ve Mısırla Kahire'de görüşme talebine Rusya'dan cevap gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, terör örgütü IŞİD’le savaşmaları durumunda ÖSO’ya hava desteği vereceklerini dün açıkladı.

"ABD VE RUSYA, TÜRKİYE'Yİ SURİYE'DE ETKİSİZ ELEMAN OLARAK GÖRÜYOR"

Öte yandan Mısır'ın en etkili gazetelerinden Al-Ahram yazarı ve Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Hani Raslan, Türkiye'nin Suriye'deki tüm kırmızı çizgileri aştığını belirtti. Raslan, Türkiye'nin Mısır'ın toplantıya dahil olmasına karşı çıkmasının yok hükmünde olduğunu vurgulayarak, "o masada ne karar alınacaksa Kahire yönetimine de sorulacak!" ifadelerini kullandı. Hani Raslan ayrıca, "Suriye krizinin görüşüldüğü masada Rusya ve ABD'nin, IŞİD'e desteğinden dolayı Türkiye'yi etkisiz eleman olarak gördüklerini" iddia etti.