Mısır’da İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketinin bir kolu olduğu iddia edilen Cemaat-i İslamiye (İslam Cemaati) lideri Isam Derbeleh Gına kentinde tutuklandı.

Cemaat-i İslamiye'nin siyasi kanadı olan İnşa ve Kalkınma Partisi Başkanı Tarık Zemir tutuklama olayını Facebook hesabından, "Güvenlik güçleri biraz önce Isam Derbeleh’i tutukladı, tehlikeli buluyoruz ve kabul etmiyoruz." ifadelerini kullanarak duyurdu. Geçtiğimiz yıl da ülke genelinde bazı kent sorumluları tutuklanmıştı.

Cemaat-i İslamiye, Arap ülkeleri ile İsrail arasında kalıcı barış sağlamak amacıyla, ABD'nin Mısır ile İsrail arasında 17 Eylül 1978'de imzalattığı ‘Camp David Anlaşması’ndan sonra adından sıkça bahsettirdi. Camp David Anlaşması'nı gerçekleştirilen dönemin Cumhurbaşkanı Enver Sedat’a karşı silahlı mücadeleye girmediği için Müslüman Kardeşler'den o dönemde ayrılan gurup kendine 'Cemaati İslamiye' adını vermişti. Hatta aynı hareket, Enver Sedat’ın öldürülmesinden de sorumlu tutuluyor. Mısır makamları ise Cemaati İslamiye’yi, Müslüman Kardeşler ile aynı hareket olarak görüyor.