Mısır mahkemesi, tarım arazilerini ranta açarak rüşvet aldığı gerekçesiyle Tarım Bakanı Salah Hilal'in tutuklanmasına karar verdi.

Hakkında tutuklanma kararı çıkan Bakan Salah, istifa dilekçesini verdikten hemen sonra Tahrir Meydanı'nda polisler tarafından yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle yakalanarak hapse gönderildi. Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi tarafından geçtiğimiz yıl atanan tarım bakanlığı görevine getirilen Salah Hilal, bugün Başbakan İbrahim Mehleb'in isteği üzerine yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle görevden alındı. Sisi'nin de onayladığı bu karar, başbakanlık tarafından duyuruldu.

Görevi başındayken tutuklanma kararı çıkan bakanın, Kahire-İskenderiye arasındaki bir kısım tarım arazilerini ranta açarak, otel, alışveriş merkezi, dinlenme tesisleri, yaptırdığı belirtildi. Mısır tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk olayı olarak sunulan bakanın tutuklanma olayında özellikle bakanın, devlette görev yapan üst kademedeki kişilerle bazı işadamlarına para karşılığında tarım arazilerini imara açarak verdiği iddia edildi. Tarım arazileri verilenler arasında dünyaca bilenen Fourseason Oteli'nin Mısır işletmecileri de bulunduğu ileri sürüldü.

Resmi kaynaklar ise bakanın tutuklanma sebebini, tarım alanları hileli bir şekilde sadece belli işadamlarına imara açarak rüşvet ve yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle yakalandığını aktararak detaylı bilgilerin mahkeme sürecinde ortaya çıkacağını iletti. Mısır basını ise özellikle Cumhurbaşkanı Sisi'ye yakınlığıyla bilinen gazeteler, bu işin ucu kime dayanırsa dayansın sonuna kadar gidilmiş gerektiği vurgusunu yaptı. Hükümetten yapılan yazılı açıklamada ise rüşvet ve yolsuzluk olayında sonuna kadar gidileceği ve hangi devlet büyüğü ve yakınları bu işe dahil olmuşsa kesinlikle hakim karşısına çıkarılacağı aktarıldı.

Öte yandan, Kahire yönetimi ilk kez askeri müdahaleyi destekleyen kesime operasyon yapmış oldu. Ayrıca rüşvet ve yolsuzluk olayına özellikle askerden ziyade Sisi'ye yakın siyasiler ile işadamlarının karışmış olması ülkede şaşkınlığa sebep oldu. Mısır basını, 'tarihi rüşvet ve yolsuzluk' olayı olarak gördüğü Tarım Bakanı Salah Hilal'in tutuklanmasını iyi değerlendirilmesi gerektiği vurgusunu yaptı. Ülkenin önde gelen yüksek tirajlı ve Devlet Başkanı Sisi yanlısı Şuruk, Vatan, Youm Sabia gibi gazeteler internet sayfalarından yolsuzluğun ucu Sisi'nin en yakınına da ulaşsa geri gidilmemesi gerektiği açıklamalarını yaptı. Cumhurbaşkanlığı'ndan bazı kaynaklar ise Sisi'nin de bu rüşvet ve yolsuzluk olayının kime dayanırsa dayansın sonuna kadar gidileceğini aktardığını belirtti. Abdulfettah Sisi için "Zaten istemeseydi, tarım bakanını tutuklattırmazdı" yorumları da yapıldı.

Mart ayında ise Sisi, Ağustos 2013'te Rabia baskını emrini veren İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim’in de aralarında bulunduğu 8 bakanı görevden almıştı. Mısır basını özellikle İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim’in değişmesini, bazı polis ve askeri yetkililere Ağustos 2013’teki Rabia meydanında toplanan yaklaşık bin İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) taraftarının hayatını kaybettiği baskın emrini verdiği iddia edilen ses kayıtlarının deşifre olmasını sebep göstermişti. Yine üç ay önce Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi, bir önceki Adalet Bakanı Mahfuz Sabır'ı, "Temizlikçinin oğlu hakim olamaz" dediği için görevden almıştı. Akabinde yeni bakanın da anayasa referandumu sürecinde Fareine televizyonunda Tevkif Ukaşe’nin programına telefonla bağlanıp Mısır halkını kastederek, "Biz efendileriz, onlar köle" şeklinde sözlerinin tekrar gündeme gelmesiyle özellikle Sisi taraftarları bu sözden rahatsız olduklarını açıklamış ve derhal görevden alınmasını istemişti. Yeni Adelet Bakanı Ahmed Zendi'nin mahkemesi ise devam ediyor.

Ocak 2011'deki 'Arap Baharı'ndan' itibaren siyasi ve ekonomik krizle boğuşan Mısır'da, son üç aydır bakan krizi yaşanıyor. Mart 2015'ten itibaren 10 bakan farklı gerekçelerle görevden alınmıştı. Şimdiye kadar birçoğu idama mahkum olan devrik lider Muhammed Mursi ve İhvan yanlıları tarafından protesto edilen Cumhurbaşkanı Sisi, ilk kez askeri müdahaleyi destekleyenler tarafından sert bir şekilde eleştirilmiş oldu. Ayrıca Sisi'nin, ilk kez bir bakanını rüşvet ve yolsuzluktan tutuklanmasına izin vererek kendi çevresine mesaj verdiği ileri sürüldü.