Mevcud Mısır yönetimine yakınlığı ile bilinen el-Ahram Stratejik ve Siyasi Araştırmalar Merkezi, Türkiye ve Doğu Akdeniz ülkeleri programı müdürü Muhammed Abdülkadir Halil, Mısır’ın devrik Devlet Başkanı Muhammed Mursi ve İhvan'a verilen idam kararlarını değerlendirdi. Halil, ülkeyi diktatörlükle yöneten Hüsnü Mübarek gibi Mursi'nin de verilen idam kararından beraat edeceğini iddia etti.

Kahire Ceza Mahkemesi geçtiğimiz Mayıs ayında, Mısır’ın demokratik yollarla göreve gelen ilk lideri devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) lideri Muhammed Bedii ve aralarında hemen hemen tüm ihvan yöneticilerinin de bulunduğu 122 kişiye idam kararı vermişti. Dosyayı müftülüğe gönderen mahkeme, söz konusu idam kararlarını 2 Haziran'da kesin hükme bağlayacağını duyurmuştu.

Ortadoğu'nun en saygın gazeteleri arasında gösterilen el-Ahram yazarlarından ve Doğu Akdeniz ülkeleri için gazetenin çıkardığı derginin editörlüğünü de yapan Halil, idam kararlarının uygulanıp uygulanmayacağı hakkında Cihan Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu. Halil, "Müslüman Kardeşlere verilen idam kararları ilk başta çok tepki toplamamıştı; ancak Mursi'ye verilen idam kararı, olayı uluslararası boyuta taşıdı." dedi.

Mısır yargısının bağımsız olduğunu belirten yazar Halil, yine de Kahire yönetiminin yurtdışından gelen tepkileri dikkate alacağını söyledi. Tecrübeli yazar ayrıca 2 Haziran'da kararların, idam yönünde kesin hükme bağlanması halinde bağlansa dahi eski Cumhurbaşkanı Mursi ve İhvan'ın ileri gelenlerine bunun uygulanmayacağını savundu. Halil, 30 yıl ülkeyi diktatörlükle yöneten Hüsnü Mübarek'i örnek gösterdi. Mübarek ve iki oğlunun farklı davalardan müebbet aldığına dikkat çeken yazar Halil, şu anda müebbet cezalarının kaldırıldığını ve sadece bir davadan dolayı içeride tutuklu bulunduklarını açıkladı. Halil, dolayısıyla Mursi'nin de Mübarek gibi kademeli bir şekilde beraat alabileceğini ileri sürdü.

El-Ahram yazarı Halil, "Diyelim ki mahkeme kesin idamlarına hükmetmiş olsun. Bunun bile uzun bir prosedürü var." dedi. Halil, kesin hükme bağlanan kararlarda, davalıların iki kere temyiz hakkı olduğunu ve bu sürenin de en az 120 gün sürdüğünü aktardı. Halil, bu temyizlerden de idam edilmesi yönünde karar çıkarsa o zaman da son olarak cumhurbaşkanının affetme yetkisi olduğunu vurguladı. Tüm bu prosedürlerin bitmesinin en az bir yıl süreceğini bildiren Halil, davanın uzatılacağını ve Mursi'ye beraat verileceğini düşündüğünü belirtti. Halil ayrıca, devrik lider Mursi’nin artık uluslararası arenada siyasi bir pozisyonunun bulunduğunu da ekledi.

İDAM KARARLARI, 2 HAZİRAN'DA KESİN HÜKME BAĞLANACAK

Muhammed Abdülkadir Halil, şimdiye kadar idam edilenlerin biri İhvan, 6'sı ise IŞİD üyesi olduğunu ve bu kişilerin de bizzat insan öldürdükleri için infaz edildiklerini aktardı. Yazar Halil son olarak bu sözlerinin kendi yorumu olduğunu vurguladı ve "2 Haziran ve ondan sonraki süreçte bu olayların nasıl gelişeceğini hep beraber göreceğiz." dedi.

Mısır Mahkemsi yarın eski lider Muhammed Mursi, İhvan lideri Bedii ve aralarında Hamas üyelerinin de bulunduğu 122 kişi hakkında kesin idam kararını açıklayacak. Mahkeme kesin kararını idam yönünde verirse Müslüman Kardeşler Hareketi tarihinde ilk kez tek seferde bu kadar ağır ceza almış olacak.