Mısır'ın önde gelen gazetecileri, Türkiye'de Koza İpek Medya'ya yapılan baskını ve Koza grubu bünyesindeki basın kurumlarına el konulmasını, "Erdoğan bize örnek olacaktı; ama diktatör oldu" ifadeleriyle eleştirdi.

Mısır'ın duayen gazetecisi ve Al-Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Hani Raslan, medyaya polis baskını ve karartma uygulamasını sert bir dille eleştirdi. "Türkiye'yi 2013 yılına kadar sadece Avrupa değil Mısır ve Ortadoğu ülkeleri de iftiharla takip ediyordu." diye konuşan Raslan, son yıllarda yaşanan değişime dikkat çekti. Duayen gazeteci, Türkiye'deki özgürlükleri kısıtlamakla suçladığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında "Özgürlükler alanında özellikle tek adam modeliyle yönetilen Arap devletlerine model olacağı konuşulurken kuvvetli bir diktatör oldu." ifadelerini kullandı.

Katar merkezli El-Cezire kanalının da siyasi yorumcusu olan Raslan, "Erdoğan ve AK Parti'nin önceki yaptıklarıyla birlikte İpek Medya'ya el koyma girişimiyle de bir proje adamı ve partisi olduğunu anlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ortadoğu'nun en ünlü gazetecileri arasında gösterilen Raslan konuşmasında, "Erdoğan'ın yaptıklarından anlaşılıyor ki görevleri arasında, başta Türkiye olmak üzere Ortadoğu'da terör örgütlerine tolerans gösterip ve yardım etmek var. Son hedefi ise Türkiye ve Ortadoğu'yu savaşa sokarak küçük devletçiklere bölmek." iddiasında bulundu. Cumhurbaşkanı'nın "Mısır dahil bölgeyi ateşe attığını" savunan Arap gazeteci, "Erdoğan tüm bunları yaparken de 'millet iradesi' diye çokça dillendirdiği bir maskeyi kullanıyor ve inanıyorum ki bu maske yakında düşecek." ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ABDULKADİR HALİL: TÜRKİYE, TEK ADAM MODELİ OLDU

Mısır'dan yayın yapan ve bölgenin en yüksek tirajlı gazeteleri arasında olan Al-Ahram'a bağlı Siyasi Araştırmalar Merkezi Türkiye ve Doğu Akdeniz ülkeleri programı müdürü gazeteci yazar Muhammed Abdülkadir Halil de İpek Medya'ya yapılan baskını değerlendirirken Erdoğan'a sert eleştirilerde bulundu. Halil, Erdoğan'ın yaklaşık on yıl önce yola çıktığında Araplar için bir umut olduğunu, 2010 yılına gelindiğinde ise Türkiye'nin, tek adamla yönetilen Ortadoğu ülkelerine model olacağını açıktan dillendirildiğini kaydetti. "Ancak üstü kapatılan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasından sonra öğrendik ki Erdoğan'la Türkiye'nin hedefi farklıymış." ifadesini kullanan gazeteci yazar Halil, "Erdoğan'ın, kendi emellerini Türkiye'nin hedeflerinden üstün tuttuğunu gördük." iddiasında bulundu.

Muhammed Abdülkadir Halil, Erdoğan'ı "yolsuzluk yapmak ve gizlice IŞİD'e yardım etmekle" suçladı. Halil, "bölgedeki Arapları da kandırdığını" savunduğu Erdoğan hakkında, "Bize ve Ortadoğu'ya model olacakken bölgenin en güçlü diktatörü oldu." dedi.

HASSAN: DİKTATÖR, BİZE MODEL OLAMAZ

Mısır'ın önde gelen gazetelerinden Al-Vatan'dan Muhammed Hassan ise "Erdoğan bir dönem her kesimi kucaklıyordu. Ne oldu da birlikte yürüdüğü insanları şimdi ezmeye çalışıyor?" diye sordu. İpek Medya'ya el koyma haberlerini takip ettiğini belirten Hassan sözlerine şöyle devam etti: "Özgür ve bize de model olacak Türkiye, Erdoğan'ın şahsi problemleri yüzünden baskıcı bir ülkeye dönüştü. Erdoğan, bölgedeki terör örgütlerine yardım yaparken yakalandı ve ardından diktatör olmaya başladı. Artık bir diktatör bize model olamaz."

Mısırlı gazeteci Eşref Seyyid ise Koza İpek Medya'ya el konulmasını anlamakta zorluk çektiğini ifade etti. Eşref Seyyid, Erdoğan'a şöyle yüklendi: "Bir dönem hayranlık duyduğum adam, şimdi diktatör oldu; hayret ediyorum."