Moğolistan, yeni yıl olarak adlandırılan “Tsagaan Sar” (Beyaz Ay) bayramını kutlarken sokakları da tatlı bir telaş sardı. Alışverişini yapan Moğollar, büyüklerini ziyaret ediyor ve akrabaları ile hasret gideriyor.

Moğolistan’ın iki büyük milli bayramından biri olan Tsagaan sar bayramı ülke genelinde coşkuyla kutlanıyor. Bayram öncesi pazar alışverişini yapan Moğollar, evlerini hediyelik eşya ve yiyecek malzemeleri ile dolduruyor. Caddeler, yollar ve sokaklarını bayram telaşı saran başkent Ulanbator’da, Tsagaan sar, akrabaların bir araya gelerek yemek yemesi ve konuşmasıyla gerçekleşiyor.

Bayramda Moğollar, büyüklerinin evlerine gidip bayramlaşma merasimi düzenliyor. Bayramlaşmada, her Moğol evinde olduğu gibi salonun ortasına kurulmuş uzun sofralar yer alıyor. Sofraların üzerinde çörek tepesi diye adlandırılan yiyecekler bulunuyor. Çöreklerin oluşturduğu katlar sırasıyla “yeni evliler, orta yaşlılar ve en büyükler olarak nitelendiriliyor. Evin büyükleri sofranın başına gelen misafirlerle bayramlaşıp hal hatır soruyor. Gelen misafirler, Moğol geleneksel kıyafetiyle birlikte büyüklerinin yanına gidip küçüklerin kolları büyüklerin kollarının altında olacak şekilde bayramlaşılıyor. Daha sonrasında Moğol adetlerine göre içinde tütün olan ufacık bir şişeyi birbirlerine verip, koklayarak geri verip iyi dileklerde bulunuluyor. Evin küçükleri gelen misafirlere sofraların üzerinde bulunan et ve sütlü çay ikram ediyor. Moğol sofralarının vazgeçilmez olan yemeği “buuz” (yumruk büyüklüğünde büyük Moğol mantısı) yemeği ısıtılarak gelen misafirlere veriliyor. Bayramlaşma merasimi bittikten sonra misafirlere hediyeleri verilerek vedalaşılıyor.

Moğolistan Milletvekili Sainkhuu Ganbaatar Cihan Haber Ajansı’na kutlanılan bayram hakkında bilgi verdi: "Tsagaan sar bayramı yeni yılın başlangıcının ilk ayının ilk günü oluyor. Bu bayramda bizler birbirimizi ziyaret ediyoruz. Güzel dileklerimizi birbirimize iletiyoruz. Yakın dostlar mutlaka birbirlerini görmeye giderler. Moğol olan herkes bu bayramı severek kutluyor."

Ganbaatar ayrıca yeni yılın, herkese mutluluk sevinç, sağlık ve güzellikler getirmesi temennisinde bulundu. Gelecek yılın koyun yılı olması dolayısıyla güzel bir yıl olacağına belirten Ganbaatar, "Buraya gelip bizim bayramımızı kutlayan siz Türk dostlarımıza da teşekkür ediyorum.” dedi.

Moğolistan'da 12 hayvanlı ay takvimine göre eski yılın bitip yeni yılın başlaması Tsagaan sar olarak adlandırılıyor. Budist inanışına göre "yılbaşı ayı" olarak kutlanılan Tsagaan sar, Moğolistan'da baharın gelmesini simgeliyor. Ülkede bayramının gelmesiyle birlikte, at yılının bitip koyun yılının başladığına inanılıyor. Tsagaan sar bayramı, ülke genelinde 4 gün sürecek.