Moğolistan'da bulunan dünyanın en büyük atlı heykeli ünvanına sahip, Cengiz Han'ın atlı heykeli turist akınına uğruyor. Başkent Ulanbator’a yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Tsonjin Boldog bölgesinde bulunan heykeli yerli ve yabancı her yıl on binlerce kişi ziyaret ediyor.

Bir tepenin üzerine kompleks şeklinde 250 ton paslanmaz çelik kullanılarak yapılan heykel, insan eliyle inşa edilen 100 harika arasında yer alıyor. Tsonjin Boldog bölgesindeki Tuul nehri yakınlarında inşa edilen heykel, 40 metre yüksekliğinde. Ziyaretçiler, heykelin içinden merdiven ve asansörlerle üst kata çıkabiliyor. Ayrıca heykelin içinde bir Moğol tarihi müzesi de yer alıyor. 2008 yılında görkemli törenlerle açılan heykel, Moğol turizminde en büyük gelir kalemlerinden biri.

Rivayetlere göre Cengiz Han, 1179 yılında bir savaş seferinden dönerken söz konusu tepede bir kırbaç görür. Moğol geleneklerine göre; kırbaç, başarı, zafer ve kısmet demek. Kırbacın Cengiz Han'a uğur getirdiğini düşünen Moğollar, heykeli bu tepeye kurmaya karar verir.