Moldova Dışişleri Bakanı Natalya Gherman, geçici başbakan olarak görevlendirildi.

Moldova Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti, diplomasına yönelik şüpheler üzerine istifa eden Krill Gaburoviç'in hükumetininin düşmesinin ardından geçici hükumeti yürütme görevine Gherman'ı atadığını basın müşavirliği aracılığı ile bildirdi.

Cumhurbaşkanı Timofti, vatandaşlara ve uluslararası ortaklara yapılan taahhütlerin, doğrudan halkın yaşantısını etkilediğini anlatarak sosyal ve ekonomik projelerin devamlılığının sağlanmasının önemine dikkat çekti. 28 Haziran yerel seçimlerine değinen Timofti "Geçici hükumetin görev süresinin uzun sürmeyeceğini umuyorum. Yerel seçimlerin ardından parlamentodaki partileri başbakan adayı konusunda istişare etmeye davet ediyorum. Hedefimiz Anayasa'nın bize tanıdığı en kısa süre içerisinde yeni hükumeti kurmaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Timofti'ye güveninden dolayı teşekkürlerini arz eden geçici Başbakan Natalya Gherman hükumet olarak üzerine aldıkları görevi layıkıyla yerine getirmeye çalışacaklarını sözü verdi. Önceliklerinin ise hükumet kanunun 7. maddesine göre; hükumetin işlevselliğini sağlamak, reformaların devam ettirilmesi ve kamu düzenin korunması olarak açıkladı.

Moldova Cumhuriyeti'nin Avrupa entegrasyonu yönündeki ilerlemesinin devamına dikkat çekan Gherman yeni hükumet kuruluncaya kadar Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecek.

Moldova Parlamentosu'nun Anayasa'ya göre üç ay içerisinde yeni bir hükumeti kurması gerekiyor. Bu süre 12 Eylül tarihinde sona erecek. Yeni bir hükumeti kurulamaması halinde erken seçimlere gidilecek.