Moldova'nın başkenti Kişinev'de ‘Romanya’ya bağlanmak istiyoruz’ sloganıyla yapılan yürüyüşe katılan gençler, Besarabya'nın Rusya'ya bağlandığı 16 Mayıs 1812'yi 'kara gün' olarak andı.

Ştefan Çel Mare meydanında toplanan gençler, Moldova’nın yeniden Romanya’ya bağlanmasının, sosyal problemlere çözüm olacağını savundu.

'Romanya ile birlik-birlik', 'Moldova, Romanya toprağı' sloganlarının atıldığı gösteride Moldova gençliği adına konuşan Anatol Ursu, tarihi akışa göndermelerde bulundu. "Bizim için 16 Mayıs 1812, Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında Bükreş Anlaşması'na göre Moldova topraklarının bir kısmının Besarabya adı ile Rus İmparatorluğu'na verildiği kara gündür." dedi. Ursu; iyi bir maaş, iş imkânları ve daha iyi bir hayat için geleceklerini Avrupa Birliği’nde gördüklerini vurguladı.

Göstericiler daha sonra dev Romanya bayrağıyla Kişinev caddelerini turladı; Rusya, Amerika, Almanya ve Romanya konsoloslukları önünde gösterilerde bulundu. Organizatörler, eyleme 20 bin kişinin katıldığını açıkladı fakat bağımsız gözlemciler bu sayının 5 bin civarında olduğunu belirtti.

Kişinev Belediye Başkanı Dorin Chirtoake de gençlerin tarihi bir haksızlığı kabullenemediğini belirtti ve Moldova'nın Avrupa Birliği'ne girmesiyle bunun tamir edileceğini umduğunu belirtti. Geniş güvenlik önlemleri altında olaysız geçen gösteriler, 5 Temmuz’da yeniden toplanmak üzere dağıldı.

Moldova İçişleri Bakanlığı, gösterileri organize eden Romen vatandaşı Georgiy Cimion'u sınır dışı etmiş ve 'anayasal düzene karşı faaliyetler' sebebiyle ülkeye girişini 5 yıl boyunca yasaklamıştı.