Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine transit sevkiyat sağlayacak “Türk Akımı” ile ilgili hükümetler arası anlaşmanın 2015’in ikinci çeyreğinde imzalanabileceğini söyledi.

Rusya’nın en büyük doğalgaz üreticisi ve ihracatçısı Gazprom’un yeni doğalgaz boru hattı ile ilgili çalışmaları sürdüreceğini ifade eden Novak, Türk Akımı ile ilgili görüşmelerin Avrupa Birliği ile de başlayacağını kaydetti.

Rossiya 24’e konuşan Novak, “Türk Akımı’nın parçası olarak Yunanistan-Türkiye sınırına kurulacak doğalgaz dağıtım merkezinden Avrupa’ya yapılması planlanan doğalgaz sevkiyatı ile ilgili çalışmaları da AB ile görüşmeye başlıyoruz.” dedi.

Güney Akım’dan vazgeçildiğini hatırlatan Rusya, zamanın daraldığını Türkiye’ye kurulacak dağıtım merkezinden doğalgaz alımı için AB’nin kendi projesini bir an önce geliştirmesini istemişti. Gazprom Başkanı Aleksey Miller, 2019’da Ukrayna ile transit anlaşmasının sona ermesinin ardından tüm sevkiyatın Türk Akımı üzerinden gerçekleştirileceğini açıklamıştı.

Yıl sonunda inşaatına başlanılması planlanan Türk Akımı’nın 19 milyar dolara mal olması bekleniyor. Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akım’ının 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek. Trakya’dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak. İlk sevkiyatın 2016 sonunda başlaması öngörülüyor. Boru hattının ilk ayağı tamamlandığında Türkiye Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı’ndan alımları sonlandıracak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara ziyaretinde Gazprom’la BOTAŞ arasında mutabakat zabtı imzalanmıştı. Bor hattının yapımından Gazprom Russkaya şirketi sorumlu oluyor. Türkiye topraklarındaki kısımla ilgili Türk tarafı da projeye dahil olabilecek.