Rusya’nın başkenti Moskova’da bu yıl 16. düzenlenen “Uluslararası Kur'an-ı Kerim Okuma Yarışması” büyük ilgi gördü. Rusya Müftüler Konseyi’nin Crocus City Hall konser salonunda düzenlediği etkinliğe, 44 farklı ülkeden yarışmacılar katıldı. Yarışmada birinciliği İran’dan Musa Motamedi, ikinciliği Yemenli Zaid Aldulatif Abdulla Al-Sanaani, üçüncülüğü ise Tanzanyalı Omar Abdulla Salim aldı. Dereceye giren 3 hafız ödül olarak Umre’ye gönderilecek. Türkiye’den katılan yarışmacılar bu yıl dereceye giremedi.

Kur'an-ı Kerim okuma yarışmasında bu yıl ilk olarak hafızlık üzerinden değerlendirme yapıldı. Ayrıca jüri üyeleri dünyacı ünlü Rus, Mısır, Ürdün, Brunei ve Yemenli hafızlardan oluşturuldu. Jüri, katılımcıların hafızlık bilgisi, okuma güzelliği ve tecvid kuralları üzerinden değerlendirme yaptı.

Gecede açılış konuşmasını yapan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin tüm katılımcılara başarılar diledi. Ravil Gaynutdin, “Kur'an-ı Kerim, Allah Hz. Muhammed’e (sav) gönderdi. Ve şüphesiz ki o her türlü bir mucize. Rusya Müftüler Konseyi yüce Kur'an-ı Kerim’in daha fazla bilinmesi için bu yarışmalar dışında, ayrıca yıl boyunca çeşitli sergiler, seminerler, yuvarlak masa toplantıları, konferanslar ve çeşitli geziler düzenlemektedir. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz en büyük organizasyon ise, yeni camimizin açılışı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açılışımıza katıldı. Ayrıca 6 Ekim tarihinde Moskova’da yeni açılan camimize Çeçenistan’dan özel uçak ile Peygamber Efendimiz'in (sav) mübarek Saç-ı Şerif'i getirildi.” açıklamalarında bulundu.

Bu yılki yarışmaya Suudi Arabistan’dan önemli bir imam da katıldı. Mescid-i Haram’da Kabe imamı Mahir Al Muayqali bu yılki yarışmanın onur konuğu oldu. Al Muayqali, Kur'an-ı Kerim okudu, ortak dua etti. Rusya’ya ilk defa gelen Kabe imamı Mahir Al Muayqali, 16 Ekim Cuma günü Moskova Merkez Camii’de Cuma namazı kıldıracak.

Rusya’nın farklı bölgelerinden birçok ziyaretçinin katıldığı programda Rusya Müftüler Konseyi’nin “muslim.ru” sitesinden canlı yayın yapıldı. Program esnasında izleyicilere Ebru sanatı da gösterildi. St. Petersburg’lu ebru sanatçısı Olga Kaurova’nın ebru görüntüleri katılımcılardan yoğun alkış aldı.

Binlerce Müslümanın katıldığı gecede izleyiciler Cihan Haber Ajansı’na duygularını aktardı. İvanovо Bölgesi Pakrovsk şehri cami imamı Abdulbaris Sultanov, yarışmadan çok etkilendiğini ifade etti.
Sultanov, "Bugünkü etkinlikte büyük mutluluk duydum. Katılımcılar arasında çok sayıda Müslüman ve ayrıca gayrimüslümleri de gördüm. Yarışma üst seviyede yapıldı. Birinciliği alan İranlı hafız bence bu ödülü hak ediyor. Ben dinlediğimde onun birinci olacağını anlamıştım. Kur'an-ı Kerim’i okurken hiç hata yapmadı, çok güzel okudu." dedi.

Tasarımcı Nianila Zabirova da yarışmanın kendisini çok etkilediğini dile getirdi. Zabirova "Moskova’da düzenlenmiş bu denli derinliğe sahip olan, mana ve güzellik olarak bir başka etkinlik bilmiyorum. Aldığımız manevi şarjın uzun süre bize yeteceğine inanıyorum. Ben hafızların Kur'an-ı Kerim okumalarını değerlendirecek seviyede değilim, ama çok güzel okuduklarını ve birinciliği alan hafızın da bunu hak ettiğini düşünüyorum. Ben onu gözlerimi kapatarak büyük bir zevkle dinledim. Kur’an'ın kalbime kadar dokunduğunu hissediyordum." ifadesini kullandı.

Yarışmayı izleyen işadamı Said Muslimov da Kur'an-ı Kerim’in Müslümanlar için ne kadar çok önemli olduğunu bir daha gördüklerini anlattı. Muslimov, " Onlarca ülkeden katılan hafızları burada dinleme imkanı bulmak çok büyük bir güzellik. Umuyorum ki bu etkinliği sadece biz değil diğer Rusya Müslümanları da izleme imkanı bulur. Bu etkinlik tüm Rusya’da bulunan Müslümanlara güç verir. Umuyorum Kur'an-ı Kerim'i kulağı ile dinleyen, kalbi ile anlayanların sayısı çoğalır. Kur'an-ı Kerim okunması ve anlaşılması gerektiğini daha çok insan bu tür etkinlikler sayesinde daha da iyi kavrıyor. " dedi.

2012 yılında Müslüman olduğunu anlatan Rus Muslim Yuriy Şılov da yarışmada büyük haz aldığını ifade etti. Şılov, “Günlük hayatımızdan sıyrıldık. 44 farklı ülkeden gelen hafızları bir arada görmek, Kur'an-ı Kerim tilavetlerini dinlemek sevinç verici bir şey. İslam kardeşlik dinidir. Biz öncelikle Müslümanız sonra Rus, Çeçen ve Türküz. Burada bugün Suudi Arabistan’dan gelen Mekke imamı da bu mesajı verdi. Arab'ın Acem'den farkı yok, beyazın siyahtan üstünlüğü yok. Ancak takva ile farkımız ölçülür. Dinimizi öyle yaşamalıyız ki insanlar bizi görerek Müslüman olmak istesin." şeklinde konuştu.