Rusya’nın başkenti Moskova’daki Balçuk Oteli’nde “Rusya-Türkiye: Çok Boyutlu İşbirliğinin Artırılması” konulu forum düzenlendi. Forumda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Aleksey Meşkov, Suriye konusunda Rusya ve Türkiye askeri kurumlar arasında ilişkilerin kurulacağını söyledi.

Meşkov, “Suriye’de yaşanan olaylar ile ilgili askeri kurumlarımız arasında ikili temaslar kuruluyor. Başlıca görevimiz, IŞİD ve Suriye topraklarında faaliyet gösteren terör örgütlerine karşı mücadele.” dedi.

HAVA SAHAMIZIN İHLALİ, İLİŞKİLERİMİZİN RUH VE FELSEFESİNE AYKIRI

Foruma katılan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın da Rus jetlerinin Türk hava sahasını ihlal etmesinin, ikili ilişkilere zarar verdiğini aktardı.

Benzer olayların tekrarlanmamasını umduklarını aktaran Türk diplomat, “Bizlerin ilişkilerimizde karşılıklı saygı ilkelerini temel almamız lazım. Bunlara da titizlikle uymamız lazım. Bugün bu son derece önemli. Son zamanlarda Türkiye-Suriye sınırında yaşanan olaylar, özellikle Rus jetlerinin Türk hava sahasını ihlali, bizi üzdü. Bu tür olaylar ilişkilerimizin gerilmesine yol açabilir." ifadesini kullandı.

Görüş ayrılılıklarını açık şekilde ele almaya devam ettiklerini belirten Aydın, “Fakat hava sahamızın ve sınırlarımızın ihlali ile ilgili bu tür olaylar, son yıllarda oluşan Ankara-Moskova ilişkilerinin ruhuna ve felsefesine aykırı. Umarım bu olaylar bir daha tekrarlanmaz.” diyerek işbirliğinin daha da artırılmasından yana olduklarını vurguladı.

Türkiye'nib Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım da, Ankara ve Moskova’nın Suriye konusunda ortak tutuma ulaşacaklarına inandıklarını belirtti.