Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Suriye’de askeri üs kurulmasıyla ilgili henüz bir planlarının olmadığını, ancak gelecekte her şeyin olabileceğini söyledi.

Rusya Genelkurmay Başkan Birinci Yardımcısı General Nikolay Bogdanovski, konuyla ilgili basının sorularını yanıtladı. Bogdanovski, “Bugün böyle bir planımız yok. Ama her şey olabilir.” dedi.

Rus Vedomosti gazetesine konuşan Rusya Savunma Bakanlığı’na yakın bir kaynak da Suriye’de Lazkiye askeri havaalanı ve Tartus deniz üssünün kötü durumda olduğu gerekçesiyle tamirat çalışmalarının yapıldığını söyledi.

Batı basınında konuyla ilgili çıkan iddiaları yalanlayan yetkili, “Askeri havaalanında ve iniş pistinde yeni ekipmanın kurulması Batı tarafından yanlış anlaşılıyor. Batı’nın iddiasına göre bu, Rus askeri birliklerinin görev dağılımının başladığı anlamına geliyor. Ama şu anda böyle bir şey gündemde yok.” dedi.

Havaalanı pisti ve deniz üssüde durumunun kötü olduğu gerekçesiyle bazı askeri görevlerini tam gerektiği şekilde yapamadıklarına işaret eden Rus kaynak, “Bunlar Suriye ordusu için alınan askeri teknoloji ve malzemeler ve insani yardımların sevkiyatının yapılması gibi çalışmalar. Sevkiyat yapılması ve yüklerin indirilmesine Rus askerleri dahil silahlı korumalar eşlik ediyor. Fakat bu askerler Suriye’de savaş operasyonlarına katılmıyor.” şeklinde konuştu.

Batı basını Rusya’nın, Lazkiye yakınlarında bulunan havaalanına yeni iniş pisti inşa ettiğini ve Tartus Rus üssüne yakın Hamidiye Havaalanının genişlettiğini iddia etmişti. Basının Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne dayandırdığı haberlere göre yeni pistin dev kargo uçaklarının inişi için inşa edildiği ve diğer iki havaalanındaki pistlerin de genişletildiği belirtiliyor.

Times’a konuşan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden Rami Abdürrahman, ağır silahlı Rus güvenlik birimlerinin yerel personeli inşaat alanından uzak tuttuğunu, pist alanında asfaltlama çalışmalarının hızlı bir şekilde yapıldığını ve depoların inşa edildiğini iddia etmişti.