Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, ABD’li mevkidaşı John Kerry ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriye’ye askeri teknoloji ürünleri gönderdiklerini kabul ettiğini ve bunu hiçbir zamanda gizlemediklerini ifade ettiği açıklandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Lavrov, Kerry ile yaptığı telefon görüşmesinde, Moskova’nın Suriye’ye terörle mücadeleye destek vermek amacı ile askeri ekipman gönderdiğini ve bunu hiçbir zaman gizlenmediklerini teyit etti…” dedi.

Lavrov’un görüşmede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in terörle mücadelede koalisyonda yer almak için henüz erken olduğu yönündeki açıklamalarına değindiğini ifade eden Zaharova, “Rusya, Suriye’de askeri operasyonlara şu an katılmayacağını iletti. Moskova, uluslar arası koalisyonu bir çok kez Şam hükümeti ile işbirliği yapmaya çağırdı.” değerlendirmesinde bulundu. Zaharova, IŞİD ve diğer terörist gruplara karşı mücadelede en etkili gücün Suriye ordusu olduğuna dikkat çekti.

SURİYE YÖNETİMİ İLE İŞBİRLİĞİ DEVAM EDİYOR

Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov da, Suriye krizinin çözümü için Moskova’nın Suriye yönetimi ile çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Batı basınında yer alan Rusya’nın Şam’a askeri desteğini artırdığı ve bölgeye asker gönderdiği ile ilgili iddialara cevap veren Peskov, “Vladivostok’ta düzenlenen basın toplantısında Vladimir Putin Suriye yönetimi ile iletişimin devam ettiğini söyledi. Rusya’nın bölgede askeri desteğini artırdığı yönünde bilgim yok. Ben bu tür bilgiye sahip değilim.” cevabını verdi.

RUSYA BÖLGEYE ASKER GÖNDERECEK İDDİASI

Putin açıklamasında 5-7 yıl önce imzalanan anlaşmalar çerçevesinde Suriye’ye askeri mühimmat, ekipman ve diğer alanlarda önemli destek verdiğini ifade etmişti. Batı basınında yer alan haberlerde Rusya’nın Suriye’de bulunan bir havaalanına yüzlerce kişinin kalmasını sağlayacak prefabrik yapılar ve portatif bir hava trafik kontrol kulesi gönderdiği ve bölgeye Rus askerinin sevk edileceği iddia edilmişti.

Ancak, Rusya’nın bölgede askeri varlığını artırarak Esed rejimine hava operasyonlarında destek mi sağlayacağı ya da IŞİD’e yönelik operasyonlara mı katılacağı konusu netlik kazanmış değil. Özellikle ABD ve müttefiklerinin destek verdiği Esed karşıtı muhalif grupların hava saldırılarında hedef alınmasından endişe ediliyor. Ancak Rusya bölgede IŞİD’e karşı operasyonlarda yer aldığı yönündeki iddiaları yalanlıyor.