Rusya’nın başkenti Moskova’da 100 binden fazla Müslüman Merkez Camii’ne gelerek Ramazan Bayram namazını kıldı. Moskova’da farklı cami ve çadırlarda bayram namazına katılan kişi sayısının yaklaşık 200 bin olduğu ifade edildi.

Özbek, Tacik, Türkmen, Kırgız, Tatar, Başkırt, İnguş, Çeçen ve diğer onlarca milletten Müslümanlar yer bulabilmek için erken saatlerde inşaatı devam eden Moskova Merkezi Camii’nin yanındaki Çadır Cami’ye akın etti. Moskova Emniyet Müdürlüğü bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı. Güvenlik için Moskova Belediyesi, bölgedeki cadde ve sokakları kapattı. Asayişin korunması için özel polis helikopterleri Moskova semalarında devriye tur attı.

Merkez Cami’nde kılınan namaz devlet televizyonu Rossiya-1 tarafından canlı olarak yayınlandı. Bayram Namazı öncesi cemaate hitap den Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, din adamlarının gençlerin terbiyesinde önemli rol oynadığını belirtti. Toplumun geleneksel değerlerine sahip çıkılmasının önemini vurgulayan Gaynuddin, “Gelecekte dünyada olumsuzlukların yaşanmaması için gençlerimizi doğru şekilde terbiye etmemiz lazım. Sürekli ahlaki değerlerden uzak propagandalarla karşılaşıyoruz.” dedi ve bunnu için din görevlilerine önemli görevler düştüğünü söyledi.

Dinler ve etnisiteler arası barış ve huzurun artırılması için çağrıda bulunan Gaynuddin, Müslüman dünyasındaki savaşların, ayrıca Ukrayna’daki iç savaşının bir an önce sona ermesini arzu ettiklerini belirtti. Rusya Müftüler Konseyi Başkanı, "Yüce Allah’a dua ediyoruz ki dünyaya artık barış ve huzur gelsin!" dedi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Özbekistanlı Aşraf, “Bugün Ramazan Bayramı. İyi bayram, Müslüman bayramımız!.” şeklinde duygularını aktardı.

Tacikistanlı Umar, “Bu bayram gününde aile ve yakınlarımızı kalpten tebrik ediyorum! Hepimiz güzel şekilde dua ettik. Sokaklara çıkarak dua ettik. Dostlarımızla bayramlaştık.” dedi.

Tacikistanlı Muhammedali, “Bayram namazı için camiye geldik. Ramazan bayramını kutluyoruz aynı zamanda. Dostlarımızla dolaşacağız, bir araya geleceğiz. Memleketimizi arayarak aile ve yakınlarımızı da bayramını kutlayacağız. Buradan tüm Müslümanlara selamlar!” diye tebrik duygularını iletti.

Rusya’nın Tataristan Cumhuriyeti’nden gelen Oktam, “Nihayet Ramazan ayının sonunda bayram geldi. Moralimiz güzel! Her kez bayram havasında.” dedi.

Özbekistanlı Talip, “Tüm Müslümanların Ramazan Bayramı’nı kutluyorum!” derken Tacikistanlı Rahmankul da aynı dilek ve duygularını aktardı.