Rusya’nın başkenti Moskova’da Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (sas) doğum günü vesilesi ile düzenlenen “Mevlid en-Nebi” programında Peygamberimizin hayatı, mucizeleri ve diğer Peygamberlerin hayatlarından kesitler anlatıldı. Etkinlik çerçevesinde Moskova'ya ilk kez Dağıstan'dan Hz. Muhammed'in (sas) Saç-ı Şerif'i getirildi.

Moskova'nın en görkemli konser salonlarından düzenlenen etkinliğe, Rusya'nın farklı bölgelerinden 6 binden fazla izleyici katıldı. Bu yıl 10’uncusu düzenlenen programın konusu mucizelerdi. Programa ünlü şarkıcı Maher Zain ilahileri ile renk katarken, küçük bir kızın Peygamber Efendimiz'in (sas) hayatını anlatan duygu dolu şiiri de büyük beğeni topladı.

“Mevlid en-Nebi” programının açılış konuşmasını Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin yaptı. Fransa'nın başkenti Paris'te "Charlie Hebdo” adlı mizah dergisine yönelik gerçekleştirilen terör saldırısına değinen Müftü Ravil Gaynuddin "3 Ocak Peygamber Efendimiz'in (sas) doğum günü, 7 Ocak'ta ise bu elim hadise gerçekleşti. Bildiğiniz gibi bu gazetede Peygamber Efendimiz'e (sas) hakaret içeren karikatürler çizilmişti. Buradan şunu söylemek istiyorum: İnsanların inançlarıyla ve dinlerle hiç kimse dalga geçemez ve hakarette bulunamaz. Neden böyle mübarek bir zamanda bu saldırı planlandı? İslam terörizmi destekliyor diye mi göstermek istiyorlar? Biz Efendimiz'i (sas) unutmadık. O'nun sevgi ve barış yolundan gidiyoruz. Biz Peygamber Efendimiz'i (sas) seviyoruz." dedi.

PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN (SAS) SAÇ-I ŞERİF'İ İLK KEZ MOSKOVA'DA

Peygamber Efendimiz'in (sas) Saç-ı Şerif'i Moskova'ya ilk kez bu etkinlik için getirildi. Ravil Gaynuddin, "Bu Saç-ı Şerif yaklaşık 1400 yıldır saklanıyor ve bugüne kadar geldi, çeşitli genetik analizlerden geçirilerek yüzde 100 Peygamber Efendimiz'in (sas) Saç-ı Şerif'i olduğu ispatlanmıştır. Peygamber Efendimiz'in (sas) sevenleri, onu bugünlere kadar ulaştırdı." dedi. Saç-ı Şerif'in salona getirilmesi sırasında tüm salon ayağa kalkarak hürmet gösterdi.

"Bugünkü konumuz Peygamber Efendimiz'in (sas) mucizeleriydi. " şeklinde konuşan Moskova Müftüsü İldar Alautdinov, "Evet, O'nun saçının bir teli de O'nun büyük bir mucizesidir. O'nun mübarek Saç-ı Şerif'i şu anda bu salonda bulunuyor. Bu salonda bulunan herkesin bunu hissettiğini düşünüyorum. Bugün bu anlar, eminim ki aklımızdan hiçbir zaman çıkmayacak. Bu Saç-ı Şerif vesilesiyle bize ve çevremize birçok iyilik gelecektir." temennisinde bulundu.

KATILIMCILAR, PROGRAMDAN ÇOK MEMNUN KALDI

Peygamberlerin hayatını anlatan videoları çok beğendiğini ifade eden üniversite öğrencisi Artur, "Gösteriler çok hoşuma gitti. Çevremize baktığımız zaman kriz ve sıkıntılar var. Manevi değerlerimiz ise çok önemli. Bugün burada Efendimiz'in (sas) Saç-ı Şerif'ini gördük. Bu benim için paha biçilmez." diye konuştu.

"Mevlid en-Nebi" etkinliğine üçüncü kez katıldığını belirten Elvira, "Çok profesyonel olarak hazırlandı. Oldukça kaliteli bir programdı, çok beğendim. Gösterilen Peygamberlerin hayatları çok etkileyiciydi. Peygamber Efendimiz'in (sas) hayatını kendimize örnek almalıyız." ifadelerini kullandı.

Konserin kendisinde oldukça pozitif etkiler bıraktığını ifade eden Albert Hamatşin, "Gösterilen her videoda, hayatımızı olumlu yönde etkileyecek olan kesimler hatırlatıldı. Oldukça motive edici bir programdı." dedi.

"Bugün burada beni çok sevindiren şey bu kadar güzel, akıllı, entelektüel, sağlıklı, çağdaş Müslümanı bir arada görmek." diyen İlkin Abdullayev, etkinlikten aldığı enerjinin maneviyatını uzun süre koruyacağını ve programın çevredeki insanlara bu güzellikleri aktarmaya fırsat verdiğini belirtti.

İslamiyeti birkaç yıl önce kabul ettiğini anlatan Altair, Kadınlar Kulübü kurucusu Ayişa Korçagina, "Mevlid programı, dinimize ve Peygamber Efendimiz'e (sas) olan aşkımızı pekiştiriyor. Bu program sayesinde, yılda bir kere de olsa kendimizi böyle güzel bir atmosferde hissediyoruz. Buradaki ortam çok güzel, nurlu yüzler, gülen çocuklar ve ciddi erkekler hepsi bir arada. Bizim her zaman ihtiyacımız olan bu.” değerlendirmesinde bulundu.

Dilara Sadriyeva da bugünkü etkinliğin aslında bir aylık çalışmanın sadece son bir parçası olduğunu belirtti. Sadriyeva, "Bir ay boyunca düzenlenen etkinlikler sayesinde vatandaşlara Peygamber Efendimiz (sas) anlatıldı. Şiir yarışması düzenlendi. Kitaplar dağıtıldı. Kimsesiz çocuklara ve yaşlılara yardım kampanyaları düzenlendi. Tüm bu programlarımızla da gösteriyoruz ki biz de bu toplum için yararlı insanlarız. Her zaman iyiliği, güzelliği ve sadakati temsil ediyoruz." dedi.