Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılan Suriye görüşmelerinde muhalefetin 10 konuda uzlaşı sağladığı, bu çerçevede Suriye hükümeti ile müzakereleri sürdüreceği belirtildi.

Suriye muhalefetinden 30’dan fazla isim ve hükümet temsilcilerinin bir yıl aradan sonra ilk kez yaptıkları toplantıya, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da katıldı. Lavrov burada yaptığı konuşmada, bir kısım jeopolitik hesaplar peşinde olanların Suriye’ye dışarıdan çözüm baskısı uygulayabileceği uyarısında bulundu.

Suriye krizine birkaç günlük toplantı ile çözüm bulunmasının imkansızlığına değinen Lavrov, “Burada bulunanlardan hiç kimse birkaç günlük toplantı sonrası tüm sorunların çözüleceği illüzyonuna kapılmasın. Ancak, öncelikle çalışmaların başlaması gerekiyor.” dedi.

Suriye hükümetine yönelik askeri, siyasi ya da yaptırımlar yolu ile uygulanacak herhangi bir baskının Cenevre Mutabakatı’na ters olduğunu vurgulayan Lavrov, “Biz dışarıdan yapılacak müdahale konusunda endişeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Moskova’da yapılan temasların, farklı görüşlere sahip Suriyelilerin Rusya’ya olan güvenin bir sonucu olduğuna değinen Lavrov, “On binlerce vatandaşınız hayatını kaybetti. Kurban sayısı giderek artıyor. Biz sizin samimi bir dostunuz olarak Suriye’nin tekrar tüm dini ve etnik grupların kendilerini huzur ve güven içinde hissedeceği ve haklarının korunacağı, bağımsız ve egemen bir devlet olacağından eminiz. Şu an hedef, çeşitli cepheleşmelerden diyalog sürecine geçiş. Ulusal gündemdeki sorunların çözüm sürecine geçiş. Bunun için karşılıklı taviz ve uzlaşmalara hazır olunmalı ve ciddi bir çaba ortaya konulmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

Tüm katılımcıların, sadece siyasi çözüm bulunması konusunda görüş birliği içinde olduğunu vurgulayan Lavrov, “Suriye bu sorunun çözümüne kendisi ulaşır. Cenevre Mutabakatı’nda tüm Suriyeliler dahil olmalı. Çözüm süreci sonucu sıfır olan bir yaklaşım olmamalı. Tüm güçler kazançlı çıkmalı. Bizim inancımıza göre tek taraflı yaptırım uygulayarak, siyasi baskı yaparak ya da askeri müdahale ile çözüme gitme çabası Cenevre anlayışını baltalıyor.” şeklinde konuştu.

Hükümet ve muhalefetten 38 ismin bulunduğuna dikkat çeken bir kaynak, “Muhalefet olarak 10 noktada anlaştık. Özellikle kadın ve çocuklar başta olmak üzere siyasi mahkumların salıverilmesi, Suriye’nin tüm bölgelerine gıda yardımların ulaştırılması ve Suriye’de insani yardımlar için adaleti sağlayacak komisyonların kurulması ve şiddetin sona ermesi gibi maddeler öne çıktı.” bilgisini verdi.

Rus basınına konuşan bir başka kaynak da Suriye lideri Beşşar Esed’in geleceği gibi tartışmalı konuların gündemlerinde olmadığını söyledi.

Moskova'daki görüşmelere, İstanbul merkezli Suriye Devrimi ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu katılmıyor.