Rusya’nın başkenti Moskova’da bu yıl onuncusu kurulan Ramazan Çadırında geleneksel Türk günü iftarı düzenlendi. Türk ve Rus din adamları ile Türk diasporasının da katıldığı iftarda yaklaşık 700 kişi oruç açtı.

Rusya Müftüler Konseyi, Moskova Müftülüğü ve Moskova’da bulunan Din Hizmetleri Müşavirliği’nin Moskova Zafer Meydanı’nda organize ettiği Türk günü iftarı birçok farklı coğrafyadan Müslümanları bir araya getirdi. İftar yemeğinde misafirlere mercimek çorbası, etli patlıcan, pilav, salata ve baklava ikram edildi. İftar çadırına gelen birçok Müslüman yoğun katılımdan dolayı yer bulamadı ve sıra beklemek zorunda kaldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Moskova Büyükelçiliği’nin de katkılarıyla verilen iftar yemeğinden önce misafirler için manevi bir program tertip edildi. Hazırlanan programda Türkiye’den gelen Diyanet işleri görevlileri Kur’an-ı Kerim okudu ve ilahiler söyledi. Ayrıca misafirlere gösterilen videolarda manevi değerler anlatıldı ve Türkiye’de Ramazan ayının nasıl yaşandığı gösterildi.

Etkinlikte misafirlere seslenen Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Ramazan iftarlarının bu ortamlarda yapılmasının Ramazan ayının ruhuna daha çok uygun olduğunu belirtti. Yardım, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Hepimizi bir araya getirmesine imkan verdiği için bu organizasyona katkı yapan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ramazan ayının inşallah milletler arasındaki ilişkilere, dostluğa, barışa ve istikrara katkı yapmasını umuyoruz. Ramazan ayının güzel ve ulvi duygularından alacağımız güçle iki kardeş ülke olarak Türkiye ve Rusya’nın bütün alanlarda, özellikle de kardeşler halklar arasındaki ilişkilerde çok daha büyük merhaleler, adımlar atılacağına inanıyoruz.”

Türk günü etkinliğinde konuşma yapan Din Hizmetleri Genel Müdürü Yaşar Yiğit iftara katılanlara Ramazan ayının faziletleri hakkında bilgiler verdi. “Bugün insanlığın yaşamış olduğu birçok sorunun temeli insanı insan yapan erdemlerin ve ruhun geride kalışıdır.” diyen Yiğit konuşmasının devamında, “Bu iftar sofrasında belki ülkelerimiz farklı sınırlarımız farklı, ama aynı sofrada gönüllerimiz, dualarımız, zamanımız, dinimiz ve ibadetimiz birleşiyor.” diyerek Ramazan ayının birleştiriciliğine vurgu yaptı.

Üç yıldır Moskova’da yaşayan Türk vatandaşı Rüştü Akgün düzenlenen Türk günü iftarından onur duyduğunu söyledi. Moskova’da uzun günlerden dolayı orucun zor geçtiğini belirten Akgün “Burada böyle bir güzellikle ilk defa karşılaşıyorum, emeği geçen herkesten Allah razı olsun.” dedi.

İftara küçük yaştaki yeğeni ile birlikte gelen Abdurrahman isimli Rus vatandaşı Ramazan ayını çok sevdiklerini ve her gününü en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Türk günü ile ilgili açıklamalarda bulanan vatandaş: “Türkiye bizim için örnek bir ülke ve biz bugün Türkiye’nin misafiri olduk. Buradaki Türk kardeşlerimiz ve Türkiye’den gelen misafirler burada bize Türk yemeği ikram ederek bize bayram havası yaşattılar. Hazırlanan Ramazan videosu da çok hoşumuza gitti.” dedi ve herkese teşekkürlerini sundu.

Etkinlikte Türk temsilciler tarafından verilen dostluk mesajlarını memnuniyetle karşıladığını dile getiren Sabina Khuzeyeva: “Rusya ve Türkiye’nin bu kadar birbirine yakın olduğunu düşünmüyordum. Her şey çok güzeldi, baklava da çok lezzetliydi.” açıklamalarında bulundu.