Rusya’nın başkenti Moskova’da 9 Mayıs Zafer Bayramı’nı kutlamak için gelen liderler, yoğun bir görüşme trafiği yapıyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping başta olmak üzere onlarca ülke lideri ile ikili görüşme yapan Putin, Bağımsız Devlet Topluluğu (BDT) liderleri ile de gayri resmi bir zirve gerçekleştirdi.

BDT ülkelerinin birbirleri ile daha etkin iletişim içinde olması gerektiğini savunan Putin, “Rusya karşılıklı olarak çıkarlara dayalı ilişkilerin çeşitlenmesi ve verimli hale gelmesini destekliyor. Bunun ülkelerimizin ve halklarımızın stratejik çıkarlarını tamamı ile karşıladığından eminim.” dedi.

Putin gelecek yıl BDT’nin kuruluşunun 25’inci yılını kutlayacağını, orta ve uzun vadeli yeni hedeflerin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

BDT devlet başkanları gelecek zirvesi 9 Ekim’de Astana’da yapılacak. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev gelecek zirvenin gündeminin terörle mücadele olacağı bilgisini paylaştı.

Putin gün içinde Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) liderleri ile de bir araya geldi. Görüşmede Vietnam, Çin, Mısır, Hindistan ve İsrail’le Avrasya Ekonomik Birliği arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ele alındı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da AEB ile İran arasında ilişkilerin geliştirilmesi önerisinde bulundu. Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ermenistan’ın üye olduğu birliğe Kırgızistan’ın da bugün tam üye olması bekleniyor.