Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın, bazı bölgesel sorunların Rusya ve Türkiye’yi farklı pozisyonlara yönelttiğini, son haftalarda yaşanan olayların ise endişe, alarm ve hayal kırıklıklarına neden olduğunu söyledi.

Moskova’da düzenlenen konferansta konuşan Aydın, “Maalesef son aylarda ortaya çıkan resim iki ülke ilişkileri perspektifi açısından memnun edici değil. Bölgesel çatışmalar birçok açıdan farklı pozisyonlara yöneltti. Son iki hafta içinde yaşanan olaylar Türkiye’de Rusya ile ilgili endişe, alarm ve hayal kırıklığı oluşturdu.” eleştirisi getirdi.

En üst seviyede Rusya’ya uyarı ve mesajların iletildiğini hatırlatan Aydın, “Maalesef, Rusya’dan uygun bir cevap ve anlayış henüz görmüş değiliz.” dedi.

“RUSYA’DAN HAVA SAHASI İHLALİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA BEKLİYORUZ”

Rus jetlerinin Suriye operasyonları sırasında Türk hava sahasını ihlali ile ilgili hala bir açıklama beklediklerini ifade eden Aydın, “Biz endişelerimize rağmen soğukkanlılığımızı ve sabrımızı koruyarak Rus ortaklarımızla diplomatik yollarla ilişkilerimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Ümit ederiz ki Rusya tarafı hareketlerinin gerekçelerini açıklar ve biz yaşanan olayla ilgili hala açıklama bekliyoruz.” çağrısı yaptı.

Aydın, Türkiye’nin Rus savaş uçaklarının manevraları ile ilgili amacını anlayamadığını vurguladı.