Mozambik Devlet Başkanı Filipe Nyusi, ülkede başarıdan başarıya koşan Türk okullarına övgü yağdırdı. Kendisinin tahsis ettiği arsa üzerine ilk Türk okulunun açılmasına vesile olan Mozambik Savunma Bakanı ise Fethullah Gülen Hocaefendi'ye minnettarlığını dile getirdi.

Türk okullarının yetkilileri, Devlet Başkanı Filipe Nyusi, Savunma Bakanı Atanasio Salvador Mtumuke ve Meclis Başkanı Mamaco Nataniel ile bir araya geldi. Devlet Başkanı Nyusi, Savunma Bakanı’nın evinde gerçekleşen görüşmede, “Ben bu okulların ortağı ve hamisiyim.” dedi.

BAŞKAN: OĞLUMUN OKUDUĞU TÜRK OKULUNU DA ZİYARET EDECEĞİM

Maputo’daki Türk okulu Söğüt Koleji’nin eski bir velisi olan Mozambik’in yeni lideri Nyusi, “Türk okulları ürettiği değerler, elde ettiği başarılar ve ortaya koyduğu vizyon ile çok kısa sürede Mozambik halkının gönlünde taht kurdu. Beni bu okulların ortağı ve hamisi olarak görebilirsiniz. Her zaman için Türk okullarının yanında olduğumdan emin olabilirsiniz” diye konuştu. Başkan Nyusi, oğlunun mezun olduğu okulu ziyaret edeceğini de söyledi.

SAVUNMA BAKANI: GÜLEN’E ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM

Başkent Maputo’daki evinde Devlet Başkanı ve Türk eğitim gönüllülerini buluşturan ve aynı zamanda Uluslararası Söğüt Kolejleri Onursal Başkanı olan Savunma Bakanı Atanasio Salvador Mtumuke ise “Bundan 15 yıl önce Mozambik'e gelen Türk eğitim gönüllüleri, benimle temasa geçti ve Mozambik'in geleceği olan çocukların yetişeceği okullar açmak istediklerini söyledi. Ortaya koydukları hedeflerden ve vizyondan çok etkilendim. Mozambik'te açılan ilk Türk Okulu’nu benim verdiğim arsanın üzerine inşa ettiler. Kendilerine verdiğim destek ile ne kadar doğru bir iş yaptığımı bugün daha iyi anlıyorum. Dünya üzerinde sevgi, barış ve hoşgörünün yeşermesi için böyle bir ufuk açan değerli mütefekkir Fethullah Gülen’e de ayrıca şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Savunma Bakanı’nın evindeki öğle yemeğinin ardından Türk heyeti adına söz alan işadamı ve eğitim gönüllüsü Mehmet Ali Çoban, ülkedeki Türk okulları ve yatırımları hakkında liderlere bilgi verdi. Türk heyeti görüşmenin sonunda Devlet Başkanı’na işlemeli bir baston hediye ettiler.

Mozambik’te faaliyet gösteren 3 Türk okulunda toplam 1.100 öğrenci Türkçe, Portekizce ve İngilizce dillerinde eğitim alıyor. Okullar, ulusal ve uluslararası başarılarıyla Mozambik halkının gözdesi haline geldi.

Güneydoğu Afrika ülkesi Mozambik, Hint Okyanusu’na yaklaşık 3 bin kilometrelik kıyısı ile önemli bir turizm merkezi olmasının yanında yeraltı kaynakları ile dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri.