Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, IŞİD ve Nusra Cephesi gibi terör örgütleri ile mücadelede Rusya’nın sağladığı desteğin yeni bir durum olduğunu, Moskova’nın operasyonlara katılması durumunda ise Suriye üzerine kurulan tüm planların alt üst olacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’de terör örgütü IŞİD’le mücadelede Suriye, Irak hükümetleri, Kürt yönetimleri ve diğer ülkelerin de katılımı ile geniş bir cephe kurulmasını istemişti. Rusya’nın bölgeye gönderdi askeri yardımlar ve eğitim amaçlı personel Batılı ülkelerin tepkisine neden oluyor. Ay sonunda BM’de gerçekleşecek toplantılarda konunun ele alınması bekleniyor.

TÜRKİYE VE ÜRDÜN’E TERÖRE DESTEK SUÇLAMASI

Russia Today (RT) Arapça servisine konuşan Muallim, ABD saldırılarının sonuçlarının rapor edilmediğini ve sonuçlarının hissedilmediğini söyledi. IŞİD ve Nusra Cephesi ile sahada mücadele edebilecek tek gücün Suriye ordusu olduğunu belirten Muallim, Türkiye ve Ürdün’ü sınırdan geçişlerde teröre destek vermekle suçladı.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun BM kararlarını ihlal ettiğini savunan Muallim, “Uluslararası topluma sormak istiyoruz, BM Güvenlik Konseyi'nin, güç kullanımını belirleyen 7. Bölüm hakkında aldığı kararların yerine getirilmesi için ne yaptınız? Komşu ülkeler terörle mücadelede Güvenlik Konseyi kararlarını uyguladı mı?" sorularını yöneltti.

Terörle mücadelede samimi olan tüm ülkelerle işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade eden Muallim, Rusya ile artan ilişkilerin tehdit olarak görülmesi ve hukuk dışı işbirliği algısının oluşmasını da eleştirdi. Muallim, “Moskova uluslar arası hukuk çerçevesinde hareket ediyor. Ülkemizin egemenliğine saygı duyuyor. Bizim masanın altında gizlediğimiz hiçbir şeyimiz yok. Rusya’yı dostumuz ve stratejik müttefikimiz olarak görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.