Zimbabve lideri ve Afrika Birliği Başkanı Robert Mugabe, Afrika’nın kendi ‘Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni kurup kıtada suç işleyen Avrupalı liderleri yargılamasını teklif etti. Zimbabwe devlet gazetesi Cronicle’a konuşan 91 yaşındaki lider, özelikle koloni döneminin Batılı liderlerinin işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçların soruşturulmasının tam zamanı olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) Güney Afrika’daki 25. Afrika Birliği Zirvesi’ne katılan Sudan lideri Ömer El Beşir’i yerel mahkeme yoluyla tutuklatma girişimine sert tepki veren Mugabe karşı atağa geçti. Zimbabwe’yi bağımsızlığını kazandığı 1980’den beri yöneten ve ülkesindeki bütün beyazları kovan Mugabe, “ Batılılar suç işledi. Koloni idaresinin sayısız suçu var. İnsanımızı kestiler, hepsini hapse attılar. Benim şahsi bir davamda var. Beni 11 yıl hapse attılar. Ne için? Biz onları affederek belki de kendimize haksızlık ettik. Sizler ICC’yi kurdunuz, biz de kendi ICC’mizi kuralım ve George Bush’u ve Tony Blair’i yargılayalım” cümlelerini kullandı.

Afrika’nın en yaşlı lideri, ICC’nin bir Avrupa mahkemesi olduğunu, Afrikalılara Batı’nın hukukunu uygulamayacağını söyledi.

Zimbabwe’yi ziyaret eden Mali devlet başkanı İbrahim Boubacar ise, Harare Havaalanı’nında gazetecilere, “ Eğer Afrikalı lideri yargılayacaksak biz karar veririz, Amerikalılar ve Avrupalılar değil” dedi.

Mugabe, Afrika Birliği’nin kapanış konuşmasında, Afrika ülkelerinin ICC’den imzalarını çekmelerini isteyerek, “ Afrika Birliği, ICC’nin merkezi değil, topraklarımızda ICC’yi istemiyoruz” demişti.
Mugabe, bütün Afrika delegeleri önünde, 'Irak ve Libya’yı bombalayan, Muammer Kaddafi’yi ve Saddam Hüseyin’i deviren Batılı devletleri' en ağır ifadelerle eleştirmişti.