Savaştan kaçan Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya göçlü devam ediyor. Özellikle Macaristan üzerinden Avrupa'ya girmeye çalışan mülteciler, Budapeşte yönetiminin sınıra çektiği jiletli tel sebebiyle Hırvatistan'a akın ediyor.

Hafta sonu da devam eden göçler neticesinde iki haftada yaklaşık 77 bin mülteci Hırvatistan'a giriş yaptı. Gelenlere sağlık taraması yapan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, yeni doğmuş bebekler de dahil çok sayıda çocuk da gördüklerini belirterek, bazı çocukların soğuk hava sebebiyle hasta olduklarını açıkladı. Bölgede sıcaklıklar geceleri 10 derecenin altına düşüyor ve sık sık yağmur yağması da mültecileri zorluyor.

HIRVATİSTAN VE SIRBİSTAN ARASINDA POLEMİK

Mülteci akınıyla ilgili açıklama yapan Hırvatistan Savunma Bakanı Ante Kotromanoviç "Endişe edilmesine ve panik havası oluşmana hiç gerek yok, gereken bütün önlemler alınmış durumda." dedi. Bakan bununla birlikte ordununu müdahalesini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi.

Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç ise ülkesine mülteci akınından Sırbistan'ı sorumlu tuttu ve "Sırbistan bir devlet değil. Kesinlikle hiçbir şey yapmıyorlar." suçlamasını yöneltti.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ise Hırvat mevkidaşının bu olayı seçim kampanyasına malzeme yaptığını iddia etti ve mülteci akınından Sırbistan'ın sorumlu tutulamayacağını vurguladı.