Almanya’ya son aylarda ciddi oranda mülteci akını yaşanıyor. Başta aşırı sağcılar olmak üzere bazı vatandaşlar mültecilerin gelmesine karşı çıksa da, gelen mültecilerin Alman ekonomisine canlılık kazandırdığı ortaya çıktı.

Bavyera Radyosu'nun (BR) internet sitesinde yer alan habere göre mülteciler sayesinde milyon Euro’luk işler yapılıyor. Her ne kadar yetkili merciler, her gün Almanya’ya giriş yapan mültecileri bir yerlere yerleştirmekte zorlansa da çoğu şirket ve işadamı için bu durumun kazanç kapısı olduğu bildirildi. İnşaat firmalarından güvenlik firmalarına kadar pek çok firmanın mülteciler üzerinden iş alıp para kazandıkları ifade edildi.

Hatta eskiden Doğu Almanya istihbaratında (STASI) subay olarak görev yapan ve mültecilere hiç acımadan onların ifadesini alan işadamının da mülteciler için konteynerler yapıp ciddi kazanımlar elde ettiği ileri sürülüyor. Bunun yanında 50 mülteci kampına yemek dağıtan bir şirketin de yıllık cirosunun milyonlarca Euro’yu bulduğu kaydedildi. Mültecileri gözetlemekle sorumlu güvenlik şirketlerinin de pastadan paylarını aldıkları ifade ediliyor. Mültecileri Almanya’ya getirmek için para karşılığı aracı olan insan tacirlerinin de büyük miktarda haksız kazanç elde ettikleri değerlendiriliyor.