Bir yıl önce Almanya’da mültecileri taciz eden mülteci yurdu bekçilerinin duruşmaları başladı. Sanıklar mülteciler için kurulan geçici yurdun özel güvenliğini sağlayan şirketin yurtta görevlendirdiği güvenlik elemanı olarak görev yapıyorlardı.

Olay Eylül ayında mültecilerin kantine gelerek yemek ve içecek sormaları ile başlamıştı. Yiyecek ve içecek olmaması üzerine mültecilerin kendilerine kötü davranıldığı şikâyetine, bekçilerin mültecileri döverek ve tekmeleyerek karşılık verdikleri iddia ediliyor.

İddianamede yurtta görevli beş bekçinin mültecilere karşı ağır yaralama suçu işledikleri iddia ediliyor. Skandal ilk olarak Siegen yakınlarındaki Burbach ve ardından da Essen’deki mülteci yurtlarında görevli bekçiler tarafından mültecilere işkence denecek şekilde muameleler yapılan görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasıyla ortaya açıktı. Ardı ardına ortaya çıkan bu taciz olayları kamuoyunu adeta şok etmişti. Siegen savcısı Burbach olayının geniş çaplı araştırılmasının yapıldığını ve toplam 50 kişi hakkında dava açıldığını hatırlattı.

Essen yurdundaki görevliler mahkemede davaları görülmeye başlanmasına rağmen Burbach’daki skandalın aktörlerinin ne zaman mahkeme önüne çıkarılacakları henüz öğrenilemedi. Burbach’da ortaya çıkan resimlerde bekçiler elleri arkadan bağlı şekilde yere yatırılmış mültecinin boğazına postalları ile basarak poz verdiği medyada geniş yer almıştı. Söz konusu iki mülteci yurdu da European Homecare adlı şirkete ihale edilmişti.