Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel parti üyelerine mültecilere destek çıkma çağrısında bulundu. SPD’nin yayın organı ‘Vorwaerts’ gazetesinde yer alan açıklamasında Gabriel, ‘Mülteci yurtlarını ziyaret edin, gönüllü çalışanlarla konuşun, gücünüzün yettiği ölçüde bağışta bulunun ve nerede yardım gerekiyorsa yardımcı olmaya çalışın” diye parti tabanının yanı sıra Sosyal Demokrat milletvekili ve yöneticilerine seslendi. Almanya’da çok sayıda mültecinin kendilerini güvende hissetmemelerini ‘utanç verici’ diye değerlendiren Gabriel, tüm partilerin sorumluluk üstlenmesi ve Almanya’ya iltica edenlere yapılan saldırılara tahammül olmadığının net olarak ortaya koyulması gerektiğini vurguladı.

ÜLKELERE GÖRE YERLEŞTİRME ZİHİNSEL KUNDAKLAMA

Bavyera eyaletinin mültecileri geldikleri ülkelere göre mülteci yurtlarına yerleştirme düşüncesi tartışılmaya devam ediyor. Muhalefetteki Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Simone Peter Tagesspiegel’e, “Bu, gerçek kundaklamaları tetikleyecek bir zihinsel kundaklamadır” Tagesspiegel’e açıklamasında bulundu. Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz (SPD) ise öneriyi olumlu karşıladı.

Özoğuz, mültecilere karşı dürüst davranılması gerektiğini, iltica başvurularının kabul edilmeyeceklere bunun çok hızlı bir şekilde söylenmesi gerektiğini ifade etti. Özoğuz’un partisi SPD, Bavyera’nın önerisine mültecilere karşı önyargıları alevlendireceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. Alman Polis Sendikası Başkanı Rainer Wendt, mülteci barınaklarına bir kilometreden yakın alanda protesto gösterisi düzenlenmesinin yasaklanmasını istedi. Wendt, "Zulümden kaçan insanların, kendisine taş atanların yüzüne bakmak zorunda olmadığını" ifade etti.

"MÜLTECİ YURTLARINA YAPILAN SALDIRILAR HİÇBİR ŞEKİLDE KABUL EDİLEMEZ"

Aşağı Saksonya Göç ve Katılım Sorumlusu Doris Schröder-Köpf mülteci yurtlarına yapılan saldırıların kabul edilemez olduğunu belirtti. Schröder-Köpf, “Her gün mülteci yurtlarına yeni saldırı haberleri geliyor. Bu beni şaşkınlığa, hayrete düşürüyor. Savaş ve takip edilme tehdidi altında oldukları için ülkesini terk etmek zorunda kalan insanların korunması ve onlara güven verilmesi lazım ki yeni duruma alışabilsinler ve yeni hayatları için perspektif geliştirebilsinler.“dedi.

Mülteciler için gönüllü çalışma yapanlara büyük şükran duyduklarını kaydeden Schröder-Köpf, mülteci sayısı artmasına rağmen gönüllü çalışanlarla birlikte yerleşmelerini en iyi şekilde yapıyoruz. Aşağı Saksonya’da ‘Hoşgeldin Kültürü‘nün nasıl olduğu, ülke geneli yabancı düşmanlığı istatistiklerine bakıldığında anlaşılır şeklinde konuştu.