Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (Fedactio)'nun bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Belçika Türk Dostluk ve Diyalog Derneği’nin (Beltud) organize ettiği Brüksel Kültür Günleri’nde vatandaşlar ile bir araya gelen Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, gündemi değerlendirdi. Türköne konuşmasında Türkiye'de hukuk alanında yaşanan problemlere değinerek "Türkiye’de meşruiyet eksikliği, hukuksuzluk sizin bütün gücünüzü tüketiyor." dedi.

"Yargıya güveniniz olmadığı zaman demokrasinin hiçbir şeyine güveniniz kalmaz" ifadesini kullanan Türköne, "Tarafsız yargının kararlarıyla o iktidarın toplumun bütünü üzerinde hükmedeceği alanlarını açmış olursunuz." dedi. Yargının bağımsızlığı ortadan kalktığı zaman, iktidarın meşruiyetinin de olmayacağını söyleyen Türköne, "Türkiye’de meşruiyet eksikliği, hukuksuzluk sizin bütün gücünüzü tüketiyor. Türkiye’nin gerçekten çok ciddi sorunları var ve hukuku tüketmiş bir iktidar tarafından bu sorunlar ile baş edilmesi imkansız bir şey." diye konuştu.

"KAMU BANKALARI DÖVİZLERİN TAMAMINI TÜKETTİ"

Türkiye’deki bütün kamu bankalarının döviz fiyatını düşük tutmak için ellerindeki dövizlerin tamamını tükettiğine dikkat çeken Türköne şöyle devam etti: "Kamu zarar ediyor ve kamu zararına döviz satarak döviz fiyatlarını düşük tutuyor ve arkasından hükümet medyası 'Vatandaş seçimden sonra gelecek istikrarı satın aldı' diyor. Bu seçime yönelik kamu kaynaklarını kullanarak yapılmış bir atak. Ekonomi iyi durumda, seçimlerden sonra istikrarı koruyacağız mesajı vermeye çalışılıyor. Halbuki ekonomi iyi durumda değil. Çok kötü işaretler var ve dövizler satılarak bankaların döviz rezervlerini tüketerek ekonomiyi çok daha içinden çıkılmaz bir hale sokuyorsunuz."

'Seçimden sonra kim gelirse gelsin, ekonomiden, Suriye iç savaşından ve Kürt meselesinden kaynaklanan fırtınalarla hasarın çok büyük olduğu' döneme girileceği konusunda uyarı yapan Türköne, krizin işaretlerinin Türkiye'de her alanda gözüktüğünü söyledi. Türköne, "Zor ve sıkıntılı günler yaşıyoruz. Nereden bakarsanız bakın en az 2-3 yıl sürecek bir sıkıntının daha ortalarındayız. Bunun çözümü için sandıktan başka çare yok." dedi.

"TOPLUM VE DEVLET ARASINDAKİ ÇATIŞMA BİN YILDIR VAR"

Türköne konuşmasında, Türkiye’nin tarihte çok badireler atlatan bir toplum olduğuna ve daha öncelerde bu sorunların nasıl çözüldüğüne dikkat çekti: "Bin yıldır bizim topraklarda oluşmuş bir gelenek var ve devlet iktidar savaşlarıyla toplumu kutuplaştırıyor, kamplaştırıyor ve bazen birbirine düşürüyor. Fakat toplum da kendi içinde dayanışarak ve yardımlaşarak ayakta kalıyor ve kendi problemlerini çözüyor."

Türkiye’deki olup biten hukuksuzlukların gelip geçici bir manzara olduğunu belirten Türköne "Böyle dönemlerde kalıcı olanlar ile geçici olanları birbirinden ayırt etmek gerekiyor." dedi. Türköne ayrıca, "Siyasi ihtilaflardan, iktidar mücadelelerinden ve güç hesaplarından geriye hiçbir şey kalmıyor. Bugüne kaldığı da görülmemiş." ifadelerini kullandı.